Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Grad Beograd preuzima kontrolu i naplatu karata u javnom gradskom prevozu
Grad Beograd preuzima kontrolu i naplatu karata u JGP (foto: Ant Rozetsky / Unsplash)
Grad Beograd preuzima kontrolu i naplatu karata u JGP (foto: Ant Rozetsky / Unsplash)

Grad Beograd preuzima kontrolu i naplatu karata u javnom gradskom prevozu

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je da Grad Beograd uskoro preuzima kontrolu i naplatu karata u javnom gradskom prevozu.

To bi trebalo da se dogodi posle naredne sednice Skupštine Grada Beograda, kada bi trebalo da se ispune svi formalno-pravni uslovi.

– Grad raskida ugovor sa firmom „Kentkart“, a posao kontrole i naplate karata preuzima preduzeće koje smo formirali pred Novu godinu (JKP „Naplata prevozne usluge Beograd“). Uspeli smo i da neke linije učinimo frekventnijim – rekao je Šapić.

Dodao je da u gradu postoje „izvesni duboki sistemi, koji nemaju veze sa političkim strukturama, već je reč o ljudima kojima se, recimo, ne isplati da gradski prevoz bolje funkcioniše, da red vožnje bude optimalniji, da se tačno zna koliko se benzina sipa, a koliko realno potroši“…

– Učiniću sve da zaštitim i Beograd i Beograđane od takvih ljudi i da uvedem red gde god to budem mogao – rekao je Šapić za „Beogradsku hroniku“.

Krajem septembra 2022. odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su odluku o osnivanju javnog komunalnog preduzeća za naplatu, logistiku i rukovođenje javnim prevozom putnika u glavnom gradu – JKP „Naplata prevozne usluge Beograd“.

Delatnosti novog preduzeća su organizovanje i obavljanje naplate usluge prevoza, izrada nacrta zakonskih i podzakonskih akata u vezi sa naplatom te usluge, izrada predloga za razvoj i unapređenje Sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima i unapređenje usluga vezanih za korisnike javnog prevoza putnika na teritoriji Beograda.

Infotable i Savski kej

Na sednici bi trebalo da se nađe i odluka da se u svim ulazima zgrada postave infotable, odnosno monitori na kojima će građani moći da se informišu o najznačajnijim radovima, promeni režima saobraćaja i slično, koji će biti antivandalski.

Nakon rekonstrukcije, Savski kej će biti uređen i biće sređena sva tri nivoa – uz Savu, središnji zeleni pojas i poslednji gde je biciklistička staza i šetalište, najavio je Šapić.

– Ugovori sa onima koji su izlicitirali treba da budu potpisani u februaru, projekat dovođenja infrastrukture je gotov, građevinska dozvola za nju je spremna i uskoro krećemo sa izvođenjem radova. Na ovoj sednici Skupštine grada očekuje nas usvajanje plana za drugi deo priobalja. Nadam se da će čitavo beogradsko priobalje u roku od godinu, godinu i po dana da bude onako kako treba da izgleda u ozbiljno uređenom gradu – istakao je Šapić. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.