Naslovna » BG svaštara » Ekologija » JKP „Zelenilo-Beograd“: Akcija „Uredimo zajedno“ po deveti put
JKP "Zelenilo-Beograd": Akcija "Uredimo zajedno" (foto: Pixabay)
JKP "Zelenilo-Beograd": Akcija "Uredimo zajedno" (foto: Pixabay)

JKP „Zelenilo-Beograd“: Akcija „Uredimo zajedno“ po deveti put

Po deveti put JKP „Zelenilo-Beograd“ organizuje akciju „Uredimo zajedno“ – akciju uređenja i ozelenjavanja međublokovskih zelenih površina.

Stambene zajednice mogu prijaviti predloge za ozelenjavanje i uređenje zelene površine u okviru svog stambenog naselja „Zelenilu-Beograd“ koje će obezbediti sav potreban biljni i dendro materijal, parkovski mobilijar, lopate, farbu, četke i ostala sredstva potrebna da se posao obavi kvalitetno, na zadovoljstvo učesnika u akciji.

Prijava se vrši pisanim putem, a obrazac za prijavu može se preuzeti na sajtu ovog preduzeća.

Popunjenu prijavu potrebno je poslati na mejl adresu: info@zelenilo.rs ili na adresu JKP „Zelenilo-Beograd“, Centar za informisanje, Mali Kalemegdan 8, 11000 Beograd, sa naznakom – za akciju „Uredimo zajedno“. Prijavljivanje traje do 28. februara 2022.

O tome koliko je interesovanje građana da se aktivno uključe u uređenje svog okruženja govori podatak da je u prethodnim godinama, na ovaj način, uređeno više od 1800 lokacija na teritoriji deset gradskih opština. Broj lokacija koje stambene zajednice prijavljuju za ovu akciju je iz godine u godinu sve veći.

Realizacija akcije obuhvata nekoliko faza.

Prvo, stambene zajednice prijavljuju vrstu i sadržinu radova u pogledu uređenja i ozelenjavanja, kao i površinu na kojoj će ti radovi biti izvedeni. U okviru akcije moguće je izvoditi zemljane i biološke radove, kao što su sadnja ukrasnih biljaka, travnjaka, i postavljanje parkovskog mobilijara (klupa i đubrijera). Građevinski radovi kao što su izgradnja staza, platoa, dečjih igrališta, ugradnja fitnes rekvizita i slično, ne mogu biti predmet prijave za akciju „Uredimo zajedno“.

Po isteku roka za prijavljivanje, stručnjaci iz „Zelenila“ obići će sve prijavljene lokacije i proceniti opravdanost i tehničku mogućnost realizacije zahteva, nakon čega će uslediti uređenje predmetne površine. Stambena zajednica i JKP „Zelenilo-Beograd“ potpisuju Protokol o saradnji na realizaciji akcije „Uredimo zajedno“.

Cilj ove akcije je uključivanje građana u uređenje njihove neposredne životne okoline. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.