Naslovna » Izlasci » Izložbe » Kinoteka: Legat Velimira Bate Živojinovića
Kinoteka: Legat Velimira Bate Živojinovića
Kinoteka: Legat Velimira Bate Živojinovića

Kinoteka: Legat Velimira Bate Živojinovića

U Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1), u utorak, 28. februara 2023, biće otvoren Legat Velimira Bate Živojinovića i dve prateće izložbe.

Tako će biti obeleženo devedeset godina od rođenja jednog od najznačajnijih i najpopularnijih srpskih i jugoslovenskih glumaca (1933-2016).

– O značaju Velimira Bate Živojinovića za našu kinematografiju izlišno je mnogo govoriti, jer je njegov lik praktično postao simbol za srpski i jugoslovenski film – ističe direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić.

– Poput velikih holivudskih zvezda, Bata je prevazišao nivo odličnog glumca i ušao u mitologiju. To, pak, ne znači da se takvih glumačkih pojava i njihovog značaja ne treba iznova sećati, a kroz ovakve događaje i koristiti priliku da se njihov lik i delo sagleda iz novog ugla, da se osvetli neki do tada manje poznat aspekt biografije i filmografije velikana ili da se naprosto nekoj mlađoj publici približi stvaralaštvo nekoga ko je oblikova ono što naš film jeste – izjavio je Pantelić.

Po rečima kustoskinje postavke Irine Kondić, sadržaje koji prate ovaj jubilej publika će moći da vidi na dva nivoa zgrade Kinoteke.

Novopristigli legat Velimira Bate Živojinovića pridružuje se legatima ostalih velikana sedme umetnosti u okviru stalne postavke. Osim nagrada koje krase nove vitrine legata, svoje mesto pronašli su i interesantni lični predmeti slavnog glumca.

Ulaz na stalnu postavku Jugoslovenske kinoteke biće slobodan za publiku u naredne dve nedelje.

Izložba „Privatno i radno„, deo legata Bate Živojinovića, predstavlja printove digitalnih fotografija koje dočaravaju radnu atmosferu sa snimanja iz njegove višedecenijske karijere, kao i odabrane segmente iz privatnog života. Smeštena je u galeriji u prizemlju Kinoteke.

Multimedijalna izložba „Filmska paleta“ nalazi se u centralnom holu i ilustruje neke od najznačajnijih uloga Bate Živojinovića u filmovima: „Dr“ (1962), „Neprijatelj“ (1965), „Skupljači perja“ (1967), „Breza“ (1967), „Valter brani Sarajevo“ (1972), „Pas koji je voleo vozove“ (1977), „Tren“ (1978). Izložbu čine inserti, tekstovi, fotografije i plakati.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.