Naslovna » BG servis » Planirani kapitalni radovi u Beogradu 2023. godine
Planirani kapitalni radovi u Beogradu 2023. godine
Planirani kapitalni radovi u Beogradu 2023. godine

Planirani kapitalni radovi u Beogradu 2023. godine

Kapitalni radovi u Beogradu izvodiće se od 1. marta 2023. i značajnije će uticati na stanje saobraćajne mreže, saopšteno je iz Sekretarijata za saobraćaj.

Javno komunalno preduzeće „Beogradske elektrane“ u 2023. godini nastavlja radove na rekonstrukciji distributivnih toplovoda M1, M2 i M3 na teritoriji Novog Beograda.

Postojeći toplovodi su stari više od 40 godina i zbog lošeg stanja poslednjih godina dešavale su se havarije zbog kojih je bez grejanja ostao veliki broj korisnika (oko 300 predajnih stanica).

Da bi se sprečile veće havarije i obezbedilo kontinualno snabdevanje postojećih potrošača, ali i priključenje novih, JKP „Beogradske elektrane“ povećava kapacitet sa postojećeg toplovoda DN600 na DN800. Radovi su započeti 2020, a planirani završetak na sva tri magistralna toplovoda je do kraja 2023.

Akcionarsko društvo „Elektromreža Srbije“ nastavlja radove na izgradnji 110 kV kablovskog voda između trafostanice „Beograd 1“ u Ulici Husinskih rudara i trafostanice „Beograd 6“ u Hilandarskoj ulici, kojim će se zameniti postojeći uljani kabl postavljen 1969. godine, a koji je pri kraju eksploatacionog veka.

Ugradnjom novog kabla obezbediće se pouzdanost u snabdevanju električnom energijom centralnog dela grada Beograda, kao i naselja Karaburma. U prethodne dve godine ugrađen je kabl duž ulica Marijane Gregoran, Vojvode Micka Krstića, dela Višnjičke i u Ulici Milana Kašanina, a do kraja septembra 2023. godine planiran je završetak preostalih radova u Višnjičkoj ulici, duž Bulevara despota Stefana, te u Palmotićevoj i Hilandarskoj ulici.

S obzirom na veliki broj najavljenih obimnih radova na uličnoj mreži grada Beograda, Sekretarijat za saobraćaj je zimski period iskoristio za koordinaciju radova koji najduže traju i ometaju saobraćaj na najznačajnijim gradskim ulicama.

Pre svega, ovo se odnosi na radove JKP-a „Beogradske elektrane“ na teritoriji gradske opštine Novi Beograd, kao i radove „Elektromreže Srbije“ a. d, duž Bulevara despota Stefana i Višnjičke ulice.

Prema planovima, ovi radovi traju duže od sedam meseci i ne mogu se uklopiti u letnji period kada je smanjen broj ljudi, a samim tim i obim saobraćaja u gradu. Zato je odlučeno da će, u skladu sa vremenskim uslovima, radovi započeti 1. marta i to tako što će JKP „Beogradske elektrane“ nastaviti radove na magistralnom toplovodu M2 u Ulici Milutina Milankovića i na M3 u Antifašističke borbe, a „Elektromreža Srbije“ a. d. u Bulevaru despota Stefana, od Milana Kašanina prema Cvijićevoj ulici.

Iz ovog gradskog sekretarijata apeluju na vozače da poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju, a svi učesnici u saobraćaju mole se za strpljenje i razumevanje. (Beoinfo)