Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » 51. Međunarodno takmičenje Muzičke omladine Jeunesses Musicales u Beogradu
51. Međunarodno takmičenje Muzičke omladine Jeunesses Musicales u Beogradu
51. Međunarodno takmičenje Muzičke omladine Jeunesses Musicales u Beogradu

51. Međunarodno takmičenje Muzičke omladine Jeunesses Musicales u Beogradu

51. Međunarodno takmičenje Muzičke omladine Jeunesses Musicales biće održano u Zadužbini Ilije M. Kolarca od 24. do 30. marta 2023.

Nakon što se 30 violinista iz 25 zemalja kvalifikovalo za učešće u prvoj etapi 51. Takmičenja, u drugoj etapi će se petnaest vrhunskih, talentovanih violinista boriti za prolazak u finale, gde će se saznati ko će biti pobednik.

Prestižna manifestacija deo je mreže Međunarodne federacije Jeunesses Musicales – JMI (sa sedištem u Briselu), a od 1974. godine je član Svetske federacije međunarodnih muzičkih takmičenja – WFIMC (sa sedištem u Ženevi).

Takmičari će, uz Simfonijski orkestar RTS i dirigenta Srbu Dinića, publici prirediti dinamičnu atmosferu uz virtuozne deonice svetske violinske literature, ali i dela domaćeg kompozitora akademika Ivana Jevtića, dok će zadatak domaće šire i stručne publike biti podrška mladim talentima, jer će po njoj takmičari pamtiti ovo takmičenje, ali i stvoriti utisak o gostoprimstvu i srdačnosti naše publike.

Međunarodno takmičenje Jeunesses Musicales postoji sa ciljem da podrži najtalentovanije mlade muzičare na početku njihove umetničke karijere i od velikog je značaja za našu zemlju i grad Beograd koji je osnivač takmičenja.

Svaka godina je u znaku drugog instrumenta, a dosadašnja istorija Međunarodnog takmičenja Jeunesses Musicales ispisala je imena preko 2000 solista i više od 200 kamernih ansambala. Učesnici su bili sa svih kontinenata i iz preko 70 zemalja sveta.

Međunarodni žiri čine najznačajnija imena savremenog violinizma: Aleksis Galperin (Francuska), Stefan Milenković (Srbija), Pavel Vernikov (Švajcarska/Italija), Dong-Suk Kang (Južna Koreja), Magdalena Ščepanovska (Poljska), Srboljub Dinić (Nemačka), Roman Simović (Velika Britanija/Crna Gora), kompozitor Ivan Jevtić (Srbija) i selektor Maja Jokanović (Srbija).

51. Međunarodno takmičenje Muzičke omladine – program

Zadužbina Ilije M. Kolarca (Studentski trg 5)

Petak, 24. mart 2023. (20.00)
Svečano otvaranje takmičenja
D. Šostakovič Kamerna simfonija, ce-mol, op.110a
Largo
Alegro molto
Alegreto
Largo
Largo
Kamerni ansambl Metamorfozis i Saša Mirković, viola
J. S. Bah Umetnost fuge, Kontrapunkt 1-4
Kamerni ansambl Metamorfozis i Saša Mirković
J. S. Bah Koncert za dve violine i orkestar, de-mol
Stefan Milenković, violina
Una Stanić, violina

Subota, 25. mart 2023. / nedelja, 26. mart 2023. (10.00-20.00)
Druga etapa takmičenja

Utorak, 28. mart 2023. / sreda, 29. mart 2023. (19.00)
Finale takmičenja

Četvrtak, 30. mart 2023. (18.00)
Dodela nagrada i svečano zatvaranje

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.