Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Da li će cene stanova u Beogradu konačno početi da padaju
Da li će cene stanova u Beogradu konačno početi da padaju
Da li će cene stanova u Beogradu konačno početi da padaju

Da li će cene stanova u Beogradu konačno početi da padaju

Cene nekretnina u našoj zemlji rastu već nekoliko godina i čini se da će se taj trend nastaviti i u ovoj godini…

Iako je tokom prvih nekoliko meseci ove godine zabeležen blagi pad rasta cena stanova u Beogradu, ali i u ostatku Srbije, još je rano za bilo kakve ozbiljnije prognoze budućeg kretanja cena nekretnina u našoj zemlji. Malo ko je verovao da će se nakon pandemije virusa korona tržište oporaviti tako brzo, ali i to se desilo.

Da je pojam „prodaja stanova Beograd“ tražen na Google-u pokazuju i podaci da je u poslednjem kvartalu prošle godine u glavnom gradu Srbije prodato 2.538 novoizgrađenih stanova i još 2.365 stanova u starogradnji. Sa ovim brojevima, Beograd predstavlja ubedljivo najveće tržište nekretnina u našoj zemlji.

Novi Sad, u kome se u poslednje vreme takođe gradi puno, još nije na tom nivou, dok su ostali gradovi u zemlji poput Niša ili Kragujevca daleko ispod.

Najskuplji stan prodat za preko dva miliona evra

Da su cene nekretnina u Beogradu dostigle nikad veći nivo pokazuje i podatak da je naskuplji stan u poslednjem kvartalu prošle godine prodat po ceni od oko 2,4 miliona evra. Radi se o stanu veličine neverovatnih 383 kvadrata u Beogradu na vodi, što objašnjava visoku cenu od oko 6.250 evra po kvadratnom metru. Ipak, ovo nije naskuplja cena kvadrata zabeležena na ovoj lokaciji, jer postoje i „kvadrati“ koji su prodavani za čak 10.184 evra.

U ovom naselju se tradicionalno prodaju najskuplje nekretnine, u čemu velikog udela ima sama lokacija odnosno njena komunalna i infrastrukturna opremljenost. Kako se na ovoj lokaciji gradi još novih objekata, sasvim je očekivano da će se slične cene beležiti i u budućnosti.

Stanovi u Beogradu na vodi su privlačni kupcima i veći deo njih se proda i pre nego što se same zgrade u kojima se nalaze izgrade. Početak izgradnje na ovoj lokaciji je dosta uticao na tržište nekretnina u glavnom gradu i čini se da je upravo to u najvećoj meri pokrenulo građevinski bum kom danas svedočimo.

Slični kompleksi, doduše dosta manje veličine, grade se i na drugim lokacijama u centralnim gradskim opštinama. Jedan od njih je i Novi Dorćol, čijom izgradnjom se na tržištu našlo skoro 100 hiljada kvadrata stambenog prostora.

Cene kvadrata na ovoj lokaciji trenutno iznose oko 4.200 evra, što je daleko iznad proseka u Beogradu. Kupci jednostavno žele nekretnine u centru grada, jer će one uvek biti na ceni, bez obzira na stanje celokupnog tržišta. Blizina brojnih kompanija, državnih institucija ali i komercijalnih sadržaja je komfor koji mnogi priželjkuju i za koji su mnogi spremni da izdvoje zavidne svote novca.

Cene zakupa već padaju, da li će se to odraziti i na prodaju

Posle godine u kojoj su cene zakupa nekretnina u čitavoj zemlji doživele nagli rast, u proteklih nekoliko meseci je zabeležen blagi pad istih. Na to je uglavnom uticao pad potražnje, jer je u poslednje vreme sve manje Rusa koji dolaze u našu zemlji. Kako se tokom proteklih godinu dana u Srbiju doselilo nešto više od 100 hiljada stanovnika Rusije, jasno je zašto je njihov dolazak imao velikog uticaja na tržište nekretnina.

Oni su uglavnom bili zainteresovani za stanove srednje kvadrature u Beogradu i Novom Sadu. To je dosta uticalo na povećanje cena kirija, jer su pre toga to bili stanovi koji su se teško izdavali. Tradicionalni zakupci, kao što su studenti, uglavnom u bili zainteresovani za manje kvadrature, ali je i takvih stanova sve manje na tržištu.

Stanodavci su, naravno, iskoristili ovu priliku da povećaju cene i povećaju svoju zaradu. Sada kada se broj Rusa koji dolaze u Srbiju smanjio, cene su počele da tapkaju u mestu.

Međutim, cene novogradnje će i u budućnosti nastaviti da rastu, sve dok postoji velika potražnja. Rusi nisu u tolikoj meri zainteresovani za kupovinu stanova, što znači da će se situacija koju imamo sa iznajmljivanjem teško „preslikati“ na kupoprodajni segment tržišta.

Kupci, kako stranci tako i građani koji ne žive u Beogradu, i dalje su zainteresovani za kupovinu, pa se očekuje da će cene nastaviti blagi rasti. Sa druge strane, kvadrati koji se grade očigledno da nisu dovoljni da zadovolje sve potrebe kupaca, što dodatno utiče na povećanje cena.

Veliki broj nekretnina se proda i pre nego što se izgradi, što je najbolji dokaz velike potražnje.

Ovo nije trend koji je prisutan samo u centralnim gradskim opštinama. Primera radi, u poslednje vreme sve više gradi u naseljima poput Braće Jerković i Mirijeva, koja do sada nisu bila toliko atraktivna zbog udaljenosti od centra grada.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.