Naslovna » Izlasci » Film » Dokumentarni filmovi Mile Turajlić u Dvorani Kulturnog centra Beograda
Dokumentarni filmovi Mile Turajlić u Dvorani Kulturnog centra Beograda
Dokumentarni filmovi Mile Turajlić u Dvorani Kulturnog centra Beograda

Dokumentarni filmovi Mile Turajlić u Dvorani Kulturnog centra Beograda

Projekcija dokumentarnog diptiha „Nesvrstani“ i „Filmske gerile“ Mile Turajlić i razgovori sa autorkom biće priređeni u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Projekcije će pratiti izložba „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus“ u Muzeju afričke umetnosti.

Dokumentarni diptih biće prikazan od 13. do 22. marta 2023. od 18.00 i 20.30. U prvoj nedelji prikazivanja (od 13. do 17. marta) između projekcija biće održani i razgovori sa autorkom.

„Non-Aligned & Ciné-guerrillas: Scenes from the Labudović Reels“ je dokumentarni diptih koji se sastoji od dva dugometražna filma koji nas vode na arhivsko putovanje kroz proces stvaranja projekta Trećeg sveta.

Filmovi su bazirani na do sada nikada ranije prikazanim 35mm filmskim materijalima, koje je snimio Stevan Labudović, snimatelj Filmskih novosti, koji je pratio predsednika Tita trideset godina.

Izložba „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus“ biće otvorena u subotu, 18. marta u 12.00, u Muzeju afričke umetnosti (kustosi: Mila Turajlić, Maja Medić, Ana Knežević, Emilia Epštajn).

Izložba se zasniva na arhivskom materijalu i usmenim svedočanstvima Jugoslovena koji su počev od 1958. godine aktivno pružali pomoć alžirskom narodu tokom njihove borbe za nezavisnost od francuske kolonijalne vlasti, sve do zvaničnog oslobođenja, 1962. godine. Postavka u MAU otvara se na dan kada je 1962. potpisan istorijski Sporazum u Evijanu kojim je okončan Alžirski rat za nezavisnost (1954-1962) i koji označava kraj francuskog kolonijalizma u ovom delu Afrike.

Mila Turajlić, autorka dva dokumentarna ostvarenja je povodom dolaska u Beograd i projekcije filmova izjavila:

– Raduje me da će publika imati priliku da na redovnom repertoaru Dvorane Kulturnog centra Beograda pogleda oba filma iz diptiha o Stevanu Labudoviću, jer je to način na koji smo zamislili da će filmovi cirkulisati… Posebno me raduje prilika da se susretnem sa gledaocima, da razmenimo utiske i emocije.

(danubeogradu.rs)