Naslovna » BG svaštara » Promocije » Koliko će vas koštati rent a car kroz Beograd
Koliko će vas koštati rent a car kroz Beograd (foto: gpointstudio on Freepik)
Koliko će vas koštati rent a car kroz Beograd (foto: gpointstudio on Freepik)

Koliko će vas koštati rent a car kroz Beograd

Rent a car usluge u Srbiji sve su popularnije. Sve je veći broj rent a car agencija u našim gradovima, a prednjače Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac.

Pored brojnosti stanovnika, ono što utiče na to da u ovim gradovima bude najbogatija rent a car ponuda jeste i veliki broj stranaca koji odseda u ovim gradovima i koji se najčešće opredeljuju za rent a car usluge. Statistika, međutim, pokazuje i da je sve veći broj naših građana koji se odlučuje za usluge rent a car-a.

Stoga smo odlučili da istražimo koliko koštaju usluge rent a car agencija u našoj prestonici.

Šta sve utiče na cenu vozila

Ono što trenutno utiče na cene rent a car usluga, odnosno na njihov rast, jeste inflacija. S obzirom da je inflacija pogodila sve delove Evrope, došlo je do rasta u svim zemljama Evrope, pa i kod nas. Ono što se mora priznati jeste da je taj rast, za sada, kod nas niži nego u ostalim zemljama.

Pored ovoga, ono što na cenu najviše utiče, jeste izbor samog vozila, opseg usluga za koje se opredelimo, a ponekad može da bude različita cena u zavisnosti od doba godine kada iznajmljujemo auto, kao i period na koji ga iznajmljujemo.

Koliki će popust dobiti klijenti za rentiranje zavisi i od broja dana, jer nije isto ukoliko se ono iznajmi na kraći ili duži vremenski period, jer veći broj dana znači da će i cena biti manja. Što se tiče sezone koja traje od maja do septembra, i od decembra do kraja januara, cene se u ovom periodu podižu u proseku 5 € po danu. Mada, pojedine agencije u periodu van sezone daju popuste i imaju zanimljive akcije, pa cena može da bude znatno niža od one tokom sezone.

Ono na šta mora da se računa jesu i troškovi za gorivo, s obzirom na to da to ide na vaš račun. To bi trebalo da imate umu prilikom odabira auta, pogotovo ukoliko idete na dalji put. Ukoliko želite da uštedite na trošku goriva, opredelite se manjeg potrošača.

Po grubim proračunima, cene rent a car usluga kreću se od 25 do 100 evra.

U nastavku ćemo detaljnije razmotriti konkretne ponude različitih klasa automobila, kako biste imali uvid u najjeftiniji rent a car u Beogradu, ali i u onaj nešto skuplji i luksuzniji.

Koje su cene automobila i dodatnih usluga

Kao primer, razmotrićemo cene koje nudi agencija EFEX rent a car. Beograd i Niš su gradovi u kojima možete da koristite usluge ove rent a car agencije. Napomenućemo da su sve takse, full kasko osiguranje, osiguranje putnika, buster za dete (po želji), zimska oprema, pa čak i dodatni vozač, uračunati u cenu najma u ovoj agenciji. Takođe, ukoliko želite da putujete u susednu Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru ili Hrvatsku – ne plaćate dodatnu taksu.

Najpovoljniji automobili iz ponude ove agencije su Citroen C1 mini i Suzuki ignis sa manuelnim menjačima, za koje je potrebno da se izdvoji 28 € za 24 sata najma. Kada je reč o automobilima sa automatskim menjačem, oni su standardno skuplji za 40-50% u odnosu na modele sa manuelnim menjačem. Najpovoljniji modeli ove agencije su Volkswagen Polo TSI DSG i Opel Corsa, a cena najma ovih automobila iznosi 42 €.

Cena najma automobila srednje klase sa manulenim menjačem, na primer, Ford Focus Ecoboos i Opel Astra K turbo iznosi 49 €. Dok cena iste ove klase automobila, ali sa automatskim menjačem iznosi 55 € po danu.

Kada govorimo o najluksuznijim modelima, oni su sa automatskim menjačem, pa isti model ne možete pronaći sa manuelnim menjačem. Iz ponude se izdvajaju Audi S6 za koji je potrebno da izdvojite 157 €, zatim Audi Q3 SportBack S-tronic quattro, za koji je potrebno izdvojiti 137 €, isto toliko potrebno je izdvojiti i za Audi A6.

Navedene cene su za 24 sata najma, za osnovni paket usluga. Za dodatne usluge potrebno je da doplatite: za korišćenje Wi-Fi rutera po želji 3 € po danu; dečija sedišta i kolevke 3 € po danu, i na kraju, korišćenje navigacionih uređaja ukoliko u automobilu već nema instalirana navigacija se naplaćuje takođe 3 € po danu.

Napominjemo da su cene sa popustom koji važi van sezone, tačnije do kraja maja. U letnjoj sezoni, cene će biti više za 40-60%.

Nadamo se da smo bili od pomoći i da ćete sada lakše moći da organizujete svoj budžet za obilazak Beograda, Srbije ili, možda, regiona. Želimo vam srećan i bezbedan put!