Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Karli Sorosijak – Moj mačji život
Kreativni centar: Karli Sorosijak - Moj mačji život
Kreativni centar: Karli Sorosijak - Moj mačji život

Kreativni centar: Karli Sorosijak – Moj mačji život

Nakon uzbudljive i dirljive priče o porodičnom psu Kozmu, Karli Sorosijak donosi nam jednako toplu ali i vrlo neobičnu priču o avanturi
mačka Lenarda.

Mačak je vanzemaljac koji je posetio planetu Zemlju i sada ne zna kako da se vrati kući. Autorka priznaje da je razmišljala o čemu bi mogla da piše nakon Kozma, romana o psu:

„Roman o mački, naravno! Ali sam htela i da se poigram sa idejom o veoma dobronamernom vanzemaljcu. Palo mi je na pamet – šta ako bih pomešala te dve ideje? Tako je nastao Lenard – mačak vanzemaljac“.

Roman Moj mačji život, nedavno objavljen u izdanju Kreativnog centra, govori o nesvakidašnjem prijateljstvu i pronalaženju neobične porodice.

Svaki stanovnik Lenardove galaksije za svoj tristoti rođendan dobije priliku da poseti planetu Zemlju i na njoj provede neko vreme u telu čoveka. Međutim, umesto da postane šumar u nacionalnom parku Jelouston, Lenard je završio u telu mačke, i to na drvetu, opkoljen nabujalom vodom. Na njegovu veliku sreću, odatle ga spasava jedanaestogodišnja Oliva, koja je došla u Kornjačinu uvalu da leto provede sa svojom bakom. Dvoje junaka postaju nerazdvojni prijatelji, a Lenardov povratak kući njihova zajednička misija.

Oboje autsajderi, Lenard i Oliva grade prijateljstvo zasnovano na ljubavi, podršci, solidarnosti i poverenju. Iako su sasvim različitog porekla, oni dele donekle sličnu sudbinu – u potrazi su za zajednicom kojoj pripadaju.

„Smatram da je veoma važno imati životinju za saputnika. Deni je moj pas, ali i član moje porodice. Ona učestvuje u odlučivanju o tome kako ćemo provesti dan i meni je jako stalo do njenog mišljenja“, ističe autorka.

Pronalaženje doma kroz razvoj radnje dobija novo značenje i za mačka vanzemaljca i za devojčicu Olivu. Dom u romanu Moj mačji život postaje ono mesto ili ona zajednica u kojoj su najvažniji razumevanje, podrška, poverenje i odgovornost za druge.

Pored mnoštva uzbudljivih događaja i neočekivanih obrta, roman Moj mačji život prepun je i vedrog humora, čemu posebno doprinosi pripovedački postupak. Lenard je izrazito duhovit i zabavan pripovedač (iako mu fore najčešće propadaju), dok kao vanzemaljac ima vrlo neobičan pogled na ljudski svet.

„Najveći izazov bio je pogoditi glas životinje. Kako bi zvučala mačka vanzemaljac? Na koji način bi takvo stvorenje doživljavalo naš svet? S druge strane, to mi je bilo i najzabavnije, jer uživam u izazovima koji me teraju da pomeram granice svoje kreativnosti, da razmišljam o tome kako stvari izgledaju iz nekih drugih perspektiva“, objašnjava autorka.

„Dok sam odrastala, životinje su mi bile najbolji prijatelji. Za roman Ja, Kozmo inspiracija mi je bio moj zlatni retriver Ralfi. Nas dvoje smo bili jako bliski i često sam razmišljala o tome kako život izgleda iz njegove perspektive“.

Roman Moj mačji život namenjen je čitaocima uzrasta od osam do 13 godina, ali i svima onima koji uživaju u toplim, dirljivim i duhovitim pričama čiji junaci zahvaljujući prijateljstvu i ljubavi pronalaze svoje mesto u kosmosu.

Karli Sorosijak, američka spisateljica za decu i mlade, odrasla je u Severnoj Karolini, a studirala na univerzitetima u Oksfordu i Londonu. Sada živi sa mužem u Atlanti, obožava da putuje i da se brine o životinjama. Njen kućni ljubimac je jedan američki dingo. Posle velikog uspeha knjige Ja, Kozmo napisala je i roman Moj mačji život.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.