Naslovna » BG špijun » Kreativni centar na 60. Međunarodnom sajmu knjiga za decu u Bolonji
Kreativni centar na 60. Međunarodnom sajmu knjiga za decu u Bolonji
Kreativni centar na 60. Međunarodnom sajmu knjiga za decu u Bolonji

Kreativni centar na 60. Međunarodnom sajmu knjiga za decu u Bolonji

Danas je otvoren 60. Međunarodni sajam knjiga za decu u Bolonji. Kreativni centar i ove godine učestvuje na najvažnijoj i najvećoj međunarodnoj manifestaciji posvećenoj knjigama za decu.

Na Sajmu knjiga u Bolonji, koji traje do 9. marta 2023, prisutno je više od 1.400 izlagača, a najavljeno je i 325 književnih događaja.

„Godinama izlažemo na sajmovima knjiga u Bolonji i u Frankfurtu. To su veliki poslovni sajmovi na kojima možete da vidite sve što se u svetu izdaje za decu. Mogu reći da se u tom mnoštvu izdavača naša kuća dosta dobro snalazi – svakako nismo najveći, ali smo prepoznatljivi. Jezik dobrih ideja i dobrih ilustracija je univerzalan. Za preko 30 godina rada više od 100 knjiga Kreativnog centra prevedeno je na preko 30 jezika i objavljeno u više od 60 zemalja“, ističe Ljiljana Marinković, direktorka Kreativnog centra.

Štand Kreativnog centra, kao i prethodnih godina, biće mesto za razmenjivanje iskustava i utisaka s mnogobrojnim izdavačima i za prikazivanje novina u sopstvenoj produkciji, a naši urednici iskoristiće priliku da iz velike izdavačke ponude odaberu najbolje naslove za decu koje ćemo u narednom periodu prevesti i objaviti na srpskom jeziku.

Stranim izdavačima predstavićemo nekoliko novih izdanja Kreativnog centra:

  • nagrađivanu knjigu Stripoterapija Ane Petrović u kojoj se autorka duhovito i pronicljivo igra tekstom i crtežom govoreći o važnoj temi – odgovornom odnosu prema mentalnom zdravlju, pri čemu se u verno predstavljenom odnosu između terapeutkinje i klijentkinje čitaoci lako prepoznaju;
  • priručnik za kreativno pisanje Putovanje u središte priče Anđelke Ružić koji priprema osnovce za neobično književno putovanje i pomaže im da razviju veštinu pisanja;
  • dve nove slikovnice iz ekološkog serijala Čuvari prirodeUzbuna u Bistrom potoku i Čudovište u Zekinoj šumi, a najavljena je i treća knjiga pod nazivom Nezgoda na Zelenoj livadi;
  • Priče o vuku Stanivuku Jelene Milutinović, zabavne priče za mlađe osnovce sa ilustracijama Borisa Kuzmanovića;
  • strip-slikovnicu Ljubimac Sanje Kovandžić Agatonović sa ilustracijama Borisa Kuzmanovića, koja decu uči da budu saosećajne i mudre osobe, spremne za praštanje i razumevanje drugih;
  • roman Novčić sudbine, treći deo serijala Zelenbabini darovi nagrađivane autorke Ivane Nešić, sa ilustracijama Boba Živkovića;
  • Sve što (ni)sam promenila – treći deo serijala romana za tinejdžere o Nini i Maksu autorke Dragane Mladenović;
  • nove radne listove za školarce – Super zadaci super trećaci Zorice Nobl.

Biće predstavljena i tri nagrađivana romana objavljena i na engleskom jeziku: Leto kada sam naučila da letim (The summer I learnt to fly) Jasminke Petrović, Crna ptica (The Black Bird) Aleksandre Jovanović i Lovac na maslačke (The dandelion hunter) Vesne Aleksić. Prevođenje ovih knjiga sufinansirano je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja.

Na ovoj adresi možete pogledati Katalog Bolonja 2023 na engleskom, koji je Kreativni centar pripremio za strane izdavače.

Od 1963. godine Sajam knjiga za decu u Bolonji najveći je i najvažniji međunarodni događaj namenjen profesionalcima koji se bave knjigama za decu, dečjom literaturom i stvaralaštvom za decu.

Bolonjski sajam okuplja izdavače knjiga, autore, ilustratore, književne agente, televizijske i filmske producente, distributere, štampare, knjižare i bibliotekare. Oni se susreću svake godine u Bolonji kako bi videli nova izdanja velikog broja izdavača iz celog sveta, kupili i prodali autorska prava, pronašli ono što je najbolje u oblasti dečjeg izdavaštva, uspostavili nove kontakte, otkrili nove poslovne mogućnosti i razgovarali o poslednjim tokovima u izdavaštvu. (danubeogradu.rs)