Naslovna » Izlasci » Akcije » Mart – mesec srpskog jezika 2023.
Mart - mesec srpskog jezika 2023. (foto: Brankica Andonović)
Mart - mesec srpskog jezika 2023. (foto: Brankica Andonović)

Mart – mesec srpskog jezika 2023.

Društvo za srpski jezik i književnost Srbije i Katedra za srpski jezik Filološkog fakulteta organizovaće manifestaciju Mart – mesec srpskog jezika 2023.

Po drugi put ovom manifestacijom biće popularizovana srbistika kao naučna disciplina u okviru slavistike. Cilj je da se kod učenika osnovnih i srednjih škola probudi interesovanje za izučavanje srpskog jezika, kao i da se široj javnosti ukaže na značaj očuvanja srpskog jezika i jezičke kulture.

Zanimljiva predavanja, tribine, radionice, kvizovi, konkursi, književni susreti biće održani tokom marta 2023. u Beogradu, Podunavskom okrugu (Smederevo, Smederevska Palanka), Rasinskom okrugu (Kruševac, Brus, Aleksandrovac, Trstenik, Varvarin, Ćićevac), Zlatiborskom okrugu (Požega, Arilje, Bajina Bašta, Kosjerić, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Sjenica, Užice, Čajetina), Šumadijskom okrugu (Aranđelovac), Borskom okrugu (Bor, Majdanpek, Kladovo, Negotin), Južnom Banatu (Pančevo, Opovo, Kovačica, Kovin, Vršac), Raškom okrugu (Kraljevo, Vrnjačka Banja), Braničevskom okrugu (Požarevac, Veliko Gradište, Golubac, Žabari, Žagubica, Kučevo, Malo Crnjiće, Petrovac na Mlavi), Kolubarskom okrugu (Ljig) i Zapadnobačkom okrugu (Sombor).

Mart – mesec srpskog jezika 2023. – program u Beogradu

»»» Utorak, 7. mart 2023. (13.00-14.00), Kolarčeva zadužbina
Jezičko-književni utorak: Na slovo, na slovo… P – Paronimi, pravopis i polemika
Učesnici: dr Valentina Ilić i dr Vesna Nikolić, docenti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, msr Nenad Krcić, asistent Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu

»»» Utorak, 14. mart 2023. (13.00-14.00), Kolarčeva zadužbina
Kako peva srpska poezija?
Učesnici: dr Mina Đurić, docent Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i studenti Katedre za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima i Katedre za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima Filološkog fakulteta u Beogradu

»»» Utorak, 21. mart 2023. (13.00-14.00), Filološki fakultet, sala 34
Srpski jezik pod lupom etimologije i etnolingvistike – Ko je jarac živoderac i šta se to krije iza oblaka?
Učesnici: dr Katarina Begović, docent Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i msr Olga Bogunović, asistent Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu

»»» Utorak, 28. mart 2023. (13.00-14.00), Filološki fakultet, sala 34
Srpsko-grčke veze kroz reči i fraze
Učesnici: dr Anka Rađenović i dr Ivana Milojević, docenti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu

»»» Sreda, 15. mart 2023. / sreda, 22. mart 2023 (19.00-20.00), SKC
Interaktivne priče o rečima
Povodom manifestacije „Mart – mesec srpskog jezika“ Studentski kulturni centar će dve srede u martu posvetiti jezičkim tribinama pod naslovom „Interaktivne priče o rečima“.
Tribine su zajedno sa studentima srpskog jezika osmislile profesorke sa Filološkog fakulteta u Beogradu Rajna Dragićević i Vesna Lompar.
Tribine će biti posvećene „pričama“ o rečima srpskog jezika koje su zanimljive iz različitih uglova, a „interaktivnost“ iz naslova tribina se odnosi na to da će i publika biti aktivno uključena.
Svaka reč će biti analizirana počev od njenih gramatičkih oblika, pa sve do uticaja istorijsko-jezičkih prilika na njeno značenje i upotrebu, koja može biti i samo magijska.

Izbor za najlepšu reč srpskog jezika

Organizovan je i ONLINE IZBOR (kliknite na link i predložite/glasajte) za najlepšu reč srpskog jezika koja je obeležila 2022. godinu. Učenici mogu da šalju reči koje smatraju neobičnim, lepim ili njima važnim, a rezultat izbora znaće se oko 20. marta.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.