Naslovna » Izlasci » Mesec frankofonije u Srbiji 2023
Mesec frankofonije u Srbiji 2023
Mesec frankofonije u Srbiji 2023

Mesec frankofonije u Srbiji 2023

Tradicionalna manifestacija Mesec frankofonije u Srbiji biće održana i 2023. tokom marta i aprila u organizaciji grupe frankofonih ambasadora u Srbiji.

Brojne obrazovne i kulturne ustanove, frankofone ambasade i predstavništva, francusko-srpska udruženja prirediće izložbe, predavanja, projekcije, predstave, koncerte, igre… Srbija je od 2018. godine pridružena članica Međunarodne organizacije frankofonije.

Sam početak Meseca frankofonije biće u znaku saradnje Francuske ambasade i svih organizatora sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije, u čast opredeljenosti Srbije za dobijanje statusa punopravne članice Međunarodne organizacije frankofonije.

Svečano otvaranje manifestacije u Palati Srbije biće u znaku saradnje sa platformom TV5Monde, i biće uveličano ekskluzivnom projekcijom dokumentarnog filma o Srbiji, snimljenog u okviru serijala „Destinacija Frankofonija“, u prisustvu realizatora Ivana Kabacova. Emitovanje serijala nastavlja se na RTV Vojvodina, te će gledaoci moći da bliže upoznaju kulture zemalja u kojima se govori francuski.

Svima su već znane manifestacije za mlade koje su postale zaštitni znak Meseca frankofonije:

  • „Takmičenje u pevanju na francuskom“ (polufinale 4. marta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, finale 25. marta u Nišu);
  • „Rep na francuskom“ (prijavljivanje traje od 6. do 26. marta, a proglašenje pobednika biće 30. marta);
  • „Frankofoni diktat“ (15. mart),
  • „Frankofoni horizonti“ (posete frankofonim ambasadama) neće izostati ni ove godine.

Književni i tribinski program

U okviru književnog i tribinskog programa organizatori najavljuju, u realizaciji Wallonie-Bruxelle international, gostovanje belgijskog pisca Karmela Vironea, koji će, u partnerstvu sa Društvom za kulturnu saradnju Srbija-Francuska, predstaviti svoju zbirku novela „Promešati karte“ (8. marta u Francuskom institutu u Beogradu), dok će Alijenor Debrok kroz predavanja i radionice voditi razgovor o svom romanu „Sto godina bez Lili“. Prevodi nekoliko belgijskih pisaca koje je objavila izdavačka kuća Prometej biće predstavljeni na Novosadskom sajmu knjiga.

Gost frankofonije biće i srpski reditelj, scenarista i književnik Goran Marković, povodom objavljivanja prevoda na francuski njegovog romana „Beogradski trio“ (29. mart, Francuski institut).

Kanadska fizičarka Polin Ganjon gostovaće u Srbiji i održaće predavanja „O ženama u nauci nekada i danas“, uz poseban osvrt na život i delo velike naučnice srpskog porekla Mileve Marić Ajnštajn (u Novom Sadu, 14. marta na Filozofskom fakultetu, a u Beogradu, 15. marta u Francuskom institutu). U okviru programa njenog gostovanja predviđena su i stručna predavanja o fizici čestica u saradnji sa Centrom za promociju nauka.

U Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“, Frankofoni centar Univerziteta u Beogradu priređuje predavanja o francuskom jeziku, o piscima Plejade, o patafizici, kao i o francuskoj književnici Ani Erno, dobitnici Nobelove nagrade za književnost.

Drugi beogradski simpozijum o nastavi istorije, u organizaciji Ambasade Francuske, Etnografskog muzeja, Gete instituta i Filozofskog fakulteta u Beogradu, analiziraće, kao podsticaj za saradnju u Jugoistočnoj Evropi, „Jelisejski sporazum“, koji je zaključen pre 60 godina i predstavlja osnov razvoja francusko-nemačkih odnosa.

Zavod sa proučavanje kulturnog razvitka i Institut za književnost i umetnost, priređuju četvorodnevni strip program Art samit (30. mart – 2. april), koji je posvećen autorima stripa, izdavačima, kritičarima i teoretičarima stripa, kao i široj publici – ljubiteljima stripa i onima koji žele da nešto nauče i upoznaju se sa različitim aspektima srpsko-francuskih odnosa u oblasti stripa.

Mesec frankofonije 2023 – izložbe

Širom Srbije biće priređene brojne izložbe.

Ambasada Kanade u Beogradu priređuje i izložbu „Žene u nauci“ (8. mart – 4. april, Francuski institut u Beogradu).

Izložba švajcarskog fotografa Klemana Lamblea, „Matematika nazadovanja“, u galeriji N.eon (29. mart – 12. april) bavi se rasizmom u okviru savremenih tehnologija.

U Arte galeriji (16. mart – 20. april) biće postavljena izložba „Post concrete“, švajcarskog umetnika Pjera Švarcenbaha koji se svojim slikama suprotstalja sve brutalnijim impulsima digitalnog doba.

U Galeriji Akademije umetnosti u Novom Sadu od 17. marta posetioci će moći da vide izložbu „Helena, Serbiae regina“, posvećenu Jeleni Anžujskoj, jednoj je od najzanimljivijih, ali i najmisterioznijih ličnosti koje su živele na dvoru srpske srednjovekovne vladarske porodice Nemanjića. Izložbu je realizovao Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, a nedavno je bila predstavljena u Srpskom kulturnom centru u Parizu.

U saradnji sa Filozofskim fakultetom u Novom Sadu, Francuski institut u Novom Sadu organizovaće u svojim novim prostorijama interaktivnu izložbu „U potrazi za izgubljenim ukusom: duboki slojevi duševnog tla“, povodom obeležavanja sto godina od smrti Marsela Prusta. Izložba će biti postavljena tokom marta, kako bi se posetioci zbližili sa ovim velikanom francuske književnosti, a možda i bolje spoznali sebe i druge, popunjavajući Prustov upitnik.

Filmski i pozorišni program

Scenska i filmska umetnost biće zastupljene u svoj punoj raznovrsnosti.

U pozorištima širom Srbije izvodiće se predstave francuskih autora.

Ambasada Rumunije upriličiće Večeri rumunskog filma u Novom Sadu (na Filozofskom fakultetu, od 22. do 23. marta), u okviru kojih će biti prikazana četiri filma savremenih rumunskih stvaralaca.

Etnografski muzej u Beogradu predstavlja filmove na francuskom jeziku sa Međunarodnog festivala etnološkog filma. Filmovi će se prikazivati svakog utorka od 18.00, uz slobodan ulaz.

Frankofoni centri univerziteta u Beogradu i Novom Sadu, kao i katedre za francuski jezik univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, organizuju predstave, izložbe, likovna i književna takmičenja, kvizove i igrice kroz koje će učesnici otkrivati frankofone vrednosti i obeležja.

***

Detaljan program Meseca Frankofonije 2023. pogledajte OVDE.

(danubeogradu.rs)

About Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1991. godine. Osnivač i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.