Naslovna » BG svaštara » Književnost » NAGRADE ZA NAJLEPŠU KNJIGU dodeljene izdanjima Kreativnog centra
Kreativni centar - nagrade - Stipoterapija
Kreativni centar - nagrade - Stipoterapija

NAGRADE ZA NAJLEPŠU KNJIGU dodeljene izdanjima Kreativnog centra

Na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu, koji se održava od 7. do 13. marta 2023, danas su uručene nagrade Zaharije Orfelin autorima najlepših knjiga.

Među dobitnicima ovog važnog priznanja su i autori Kreativnog centra.

Ana Petrović dobila je Drugu nagradu Zaharije Orfelin za knjigu Stripoterapija, a Borisu Kuzmanoviću dodeljena je Treća nagrada za ilustracije u slikovnici Ljubimac Sanje Kovandžić Agatonović.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: Senka Vlahović, Gabrijela Spasojević i Mirko Dimić.

Stručni žiri ocenjivao je likovni i grafički izgled knjige, umetnički i likovni utisak, likovnu i grafičku opremu, nivo zanatskog i štamparskog izgleda knjige.

Stripoterapija, kolekcija stripova autorke i ilustratorke Ane Petrović, sa društvenih mreža i u dopunjenom izdanju stigla je u Kreativni centar. U želji da sebi olakša i približi proces psihoterapije kroz koji je prolazila, autorka, introvert po prirodi, krenula je da crta, verno ali i duhovito i empatično predstavljajući odnos između klijentkinje i terapeutkinje.

Kolekcija stripova koji hrabro, nikada ravnodušno i uz smeh govore o odgovornom odnosu prema mentalnom zdravlju pretočena je u štampano izdanje, u kome se nalaze i tekstovi psihoterapeutkinje i autorke. Stripoterapija donosi autentičnu, dirljivu i duhovitu priču o psihoterapijskom procesu, s kojom se kao čitaoci lako povezujemo.

Knjiga je osvojila nekoliko nagrada:

  • Specijalno priznanje za mladog dizajnera, Beogradski sajam knjiga 2022;
  • Diploma ULUPUDS-a za alternativno strip izdanje domaćih autora, Beogradski sajam
    knjiga 2022;
  • Nagrada OTISAK za estetski tretman knjige, Niški sajam knjiga 2022;
  • Nagrada za književnost za decu i mlade Dušan Radović za 2022. godinu.

Kreativni centar - nagrade - Ljubimac

Slikovnica Ljubimac autorski je prvenac Sanje Kovandžić Agatonović. Govori o malom pauku Pakiju, koji, u potrazi za društvom, jednim nesmotrenim potezom dovodi u opasnost čitavu svoju porodicu. Iako Paki i njegovi roditelji u prvom trenutku upadaju u veliku nevolju, razrešenje situacije doneće neočekivan i srećan preokret.

Uloga ilustratora gotovo je od presudne važnosti, budući da oni kao ravnopravni članovi autorskog tandema imaju zadatak da ožive junake slikovnica. Pauk Paki je imao neverovatnu sreću da ga nacrta Boris Kuzmanović, koji je, kao i uvek, uspeo da nadmaši sva naša očekivanja.

Podario je lik još jednom književnom junaku koga deca veoma lako zavole upravo zahvaljujući njegovom originalnom izgledu, ali i formi stripa u kojoj je predstavljena ova priča.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.