Naslovna » Izlasci » Akcije » Nedelja svesti o mozgu 2023: Strah – pokretačka sila u prirodi
Nedelja svesti o mozgu 2023: Strah - pokretačka sila u prirodi
Nedelja svesti o mozgu 2023: Strah - pokretačka sila u prirodi

Nedelja svesti o mozgu 2023: Strah – pokretačka sila u prirodi

Manifestacija Nedelja svesti o mozgu 2023, koju organizuje Studentska sekcija za neuronauke, biće održana od 13. do 19. marta na nekoliko lokacija.

Da li si nekada spavao/la sa upaljenim svetlom? Smeš li da uhvatiš pauka golim rukama? Da li je pogled sa vrha zgrade zapravo strah od visine ili strah od pada? Ako su ti ova pitanja interesantna svrati ove godine na manifestaciju Nedelja svesti o mozgu i otkrij nešto o strahu – pokretačkoj sili u prirodi.

U Galeriji nauke i tehnike SANU, Domu omladine Beograda i Kulturnom centru Beograda biće organizovana predavanja, tribine i druge aktivnosti po dvanaesti put zaredom.

Događaj je posvećen popularizaciji nauke i važnosti medicine, psihologije i biologije. Manifestacija se tokom treće nedelje marta održava širom sveta. Program je namenjen svim uzrastima, a preko 3.000 posetilaca godišnje prisustvuje ovom događaju.

Ovogodišnja Nedelja svesti o mozgu održava se pod nazivom „Strah – pokretačka sila u prirodi“

„U modernom svetu se o strahu govori isključivo u negativnom kontekstu, ali da li je strah uvek loš? Odlučili smo da, kroz multidisciplinarni pristup, pokušamo da razumemo koncept straha kroz sledeće celine: evolucija straha, anatomija straha, strah kod životinja, PTSP, epigenetika, filozofski i kulturološki aspekt straha kao i lečenje i psihoterapija“, saopštili su organizatori.

Program obuhvata izložbu u galeriji Nauke i tehnike SANU koja je otvorena za posetioce od ponedeljka do subote (13-18. marta) od 10.00 do 20.00.

Predavanja univerzitetskih profesora i naučnika biće održana u popodnevnim časovima u galeriji Artget. Na istoj lokaciji će posetioci imati priliku da slušaju tribinu o mentalnom zdravlju, prezentacije studentskih radova, ali i da se takmiče u kvizu i uživaju u filmskoj projekciji. Predviđeni su i sadržaji u Domu omladine Beograda.

Tokom manifestacije će studenti i srednjoškolci moći da obiđu laboratorije Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ Farmaceutskog fakulteta.

Najmlađi posetioci će kroz radionicu u Beogradskom zoološkom vrtu naučiti nešto o predatorima i plenu, a kroz likovni i literarni konkurs „Ko se boji ___ još?“ pokazati šta ih plaši. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.