Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: Zvezde u podne
Novi filmovi u bioskopima: Zvezde u podne
Novi filmovi u bioskopima: Zvezde u podne

Novi filmovi u bioskopima: Zvezde u podne

Dobitnik Gran Prix nagrade na Kanskom filmskom festivalu, ostvarenje „Zvezde u podne“, u četvrtak, 16. marta 2023, pravo sa 51. FEST-a dolazi u bioskope.

Rediteljka Kler Deni snimila je film, po motivima romana američkog pisca Denisa Džonsona, o mladoj američkoj novinarki zaglavljenoj u današnjoj Nikaragvi koja se zaljubljuje u misterioznog Britanca koji se čini kao njena najbolja šansa za bekstvom. Međutim, ona ubrzo shvata da bi on mogao biti u većoj opasnosti od nje.

„Kao i u knjizi, želela sam da prikažem slučajan susret koji prerasta u ljubav, veliku privlačnost koja proždire i zaslepljuje“, istakla je rediteljka.

Nekadašnja saradnica i asistentkinja uvaženih reditelja, kao što su Vim Venders i Džim Džarmuš, ističe da je roman Denisa Džonsona otkrila pre 15 godina:

„Njegovo pisanje me je zateklo. Način na koji postavlja fikciju usred civilnog rata, njegov ton – sirov, ironičan, nežan – probadao me je. Njegova sposobnost da opiše razočarenje svojih likova prosto zadivljuje“, rekla je rediteljka dodajući da „Zvezde u podne“ prenose pišćevu priču.

„On je kao mlad otišao u Niakragvu da izveštava o građanskom ratu. Želeo je da postane novinar, ali su svi njegovi članci odbijeni. Čini se da je tamo prošao kroz pakao, bez novca i bez nade. Vrativši se u SAD odlučio je da napiše roman koristeći svoje beleške i članke“, kaže Deni.

Radnja filma „Zvezde u podne“ smeštena je u savremeno doba, u Nikaragvi, a mesto snimanja filma bila je Panama.

Originalni naziv filma i prevod na srpski: Stars at Noon / Zvezde u podne. Početak prikazivanja: 16. mart 2023. Dužina trajanja: 135 minuta. Država i godina proizvodnje: SAD / 2022. Žanr: drama. Uloge: Margaret Qualley, Joe Alwyn, Benny Safdie, Danny Ramirez, John C. Reilly, Nick Romano, Carlos Serrano. Rediteljka: Claire Denis.
(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.