Naslovna » Izlasci » Akcije » 138. Beogradska Kritična masa: Iza kapije, staza se krije
138. Beogradska Kritična masa: Iza kapije, staza se krije
138. Beogradska Kritična masa: Iza kapije, staza se krije

138. Beogradska Kritična masa: Iza kapije, staza se krije

U subotu, 29. aprila 2023. od 16.30, beogradski biciklisti se tradicionalno okupljaju na Trgu Nikole Pašića. Planirana je 138. Beogradska Kritična masa.

Ovoga puta, vožnja će se završiti ispod Kalemegdana, kod arheološkog nalazišta na trasi Linijskog parka, odnosno kod Vodene kapije.

Povod slogana ove Kritične mase, „Iza kapije, staza se krije„, nalazi se u saopštenju Udruženja Ulice za bicikliste:

„U januaru 2022. je počela izgradnja prve faze projekta Linijskog parka, koja je došla do arheološkog nalazišta odnosno Vodene kapije podno tvrđave, i tu su radovi naprasno stali, dok se nalazište ‘ne konzervira’. I, evo, već ulazimo polako u drugu sezonu od kako je kapija otkopana, ali radovi nisu konzervirani, a biciklistička staza je prekinuta na tom delu.

I dok se JKP ‘Gradsko zelenilo’, Sek. za investicije i Republički zavod za zaštitu spomenika igraju ‘ping ponga’ oko toga ko je nadležan za rekonstrukciju Vodene kapije, koja je 80 godina ležala zatrpana ispod železničkih koloseka, biciklisti i pešaci, a pre svega roditelji sa malom decom ispaštaju, jer je biciklistička, ali i pešačka staza, neupotrebljiva, odnosno presečena ovim arheološkim nalazištem.

I pored više naših urgencija u prethodnih godinu dana, arheološko nalazište nije obezbeđeno, a biciklisti se rezignirano vraćaju kućama, ukoliko nisu spremni da se sa malom decom voze po prometnom Bulevaru vojvode Bojovića ili da preskaču rovove i šančeve, jer je staza prekinuta rovom dubokim nekoliko metara.

Zbog toga, zovemo građane i građanke na akciju i na blokadu upozorenja! Nakon Kritične mase, blokiraćemo Bulevar vojvode Bojovića na 15 minuta, tačno kod arheološkog nalazišta“.

Ruta 138. Beogradske Kritične mase objavljena je ovde.

(danubeogradu.rs)