Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Akcija pojačane kontrole saobraćaja od 13. do 16. aprila 2023.
MUP: Akcija pojačane kontrole saobraćaja (foto: Pixabay)
MUP: Akcija pojačane kontrole saobraćaja (foto: Pixabay)

Akcija pojačane kontrole saobraćaja od 13. do 16. aprila 2023.

Iz MUP-a je saopšteno da će pripadnici Uprave saobraćajne policije, od 13. do 16. aprila 2023, sprovesti akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju.

Cilj je očuvanje bezbednosti saobraćaja na putevima tokom predstojećih vaskršnjih praznika, kada se na svim važnijim putnim pravcima u zemlji očekuje pojačan intenzitet saobraćaja.

Akcija će biti usmerena na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, prekoračenja brzine, nepropisnog preticanja, nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog prevoženja dece u vozilima.

Takođe, zbog većeg broja motocikala i mopeda u saobraćaju, saobraćajna policija usmeriće aktivnosti i na otkrivanje prekršaja koje čine vozači ovih vozila.

Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorava građane na to da u vreme vaskršnjih praznika u saobraćaju strada veći broj lica u odnosu na redovne okolnosti, a prošle godine u vreme ovih praznika u saobraćajnim nezgodama poginulo je šest, a povređeno 184 učesnika u saobraćaju.

Akcija usmerena na otkrivanje prekršaja prekoračenja brzine

Pored toga, od 17. do 23. aprila, u 30 evropskih zemalja koje su članice Evropske mreže saobraćajnih policija (ROADPOL), biće sprovedena međunarodna akcija usmerena na otkrivanje prekršaja prekoračenja brzine.

Saobraćajna policija će svakoga dana angažovati sve raspoložive uređaje za merenje brzine kretanja – ručne radare, radare u sistemima video-nadzora i uređaje za merenje brzine u presretačima, dok će na auto-putevima biti merena i prosečna brzina kretanja vozila.

Ministarstvo unutrašnjih poslova napominje da će u cilju zaštite bezbednosti pešaka, brzina biti merena i u zonama pešačkih prelaza.

U okviru ove akcije, u petak, 21. aprila, širom Evrope realizovaće se „Speed Marathon“, tokom kog će na svim najvažnijim putnim pravcima brzina biti merena neprekidno u trajanju od 24 časa.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve učesnike u saobraćaju da praznike proslave odgovorno i da poštovanjem saobraćajnih propisa daju direktan doprinos očuvanju bezbednosti saobraćaja na putevima, navodi se u saopštenju. (danubeogradu.rs)