Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Beogradski maraton: Rekordnih 10.500 učesnika na startu
Beogradski maraton: Rekordnih 10.500 učesnika na startu (foto: beograd.rs)
Beogradski maraton: Rekordnih 10.500 učesnika na startu (foto: beograd.rs)

Beogradski maraton: Rekordnih 10.500 učesnika na startu

Beogradski maraton, najmasovniji u istoriji dugoj 36 godina, danas je počeo tačno u 9.00 tradicionalno ispred crkve Svetog Marka.

Znak za početak trke dalo je 12 finalista Dečjeg maratona, a na startu je bilo 10.500 učesnika, čime je oboren rekord od 8.500 takmičara iz 2019. godine, saopšteno je iz preduzeća „Beogradski maraton“.

Još jedan podatak koji će ostati upamćen je novi rekord polumaratona u ženskoj konkurenciji. Postavila ga je Kenijka Lidija Džebiči koja je stazu dugu 21,095 kilometara završila sa vremenom 1:11:30. Tako je za 11 sekundi nadmašila rekord legendarne Olivere Jeftić, koji je bio na snazi punih 15 godina.

Ovogodišnji pobednici Beogradskog maratona su Marokanac Lahgar Čakib i Etiopljanka Fejne Gudeto Gemeda.

Direktor Beogradskog maratona Darko Habuš je rekao da je poslata fantastična slika Beograda u svet.

– Smatram da će slika današnje manifestacijena na najbolji način prezentovati Beograd u Parizu u želji da budemo domaćini Expo 2027. godine. Siguran sam da će Beogradski maraton nastaviti da se razvija, a mi već od sutra počnjemo pripreme za 37. izdanje – rekao je direktor „Beogradskog maratona“ Darko Habuš.

36. Beogradski maraton - pobednici (foto: beograd.rs)
36. Beogradski maraton – pobednici (foto: beograd.rs)

Među takmičarima je bilo 25 elitinih maratonaca iz Kenije, Etiopije, Ruande i Maroka sa ličnim rekordima ispod 2:10:54 koliko iznosi najbolji rezultat svih vremena na deonici dugoj 42,195 kilometara u glavnom gradu Srbije.

Za sve koji nisu učestvovali na trkama bio je obezbeđen bogat muzičko-zabavni program duž cele trase trke sa čak 25 muzičkih stanica. Takođe, u saradnji sa gradskim Sekretarijatom za zaštitu životne sredine za najmlađe je pripremljena radionica „Eko ostrvo“ za navijanje i reciklirianje u bloku 64 na Novom Beogradu. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.