Naslovna » Izlasci » Akcije » Dan Vojske Srbije: Prikaz sposobnosti VS – „Granit 2023“
Dan Vojske Srbije: Pripreme za prikaz sposobnosti VS - "Granit 2023" (foto: mod.gov.rs / Nikola Nedeljković)
Dan Vojske Srbije: Pripreme za prikaz sposobnosti VS - "Granit 2023" (foto: mod.gov.rs / Nikola Nedeljković)

Dan Vojske Srbije: Prikaz sposobnosti VS – „Granit 2023“

Dan Vojske Srbije biće obeležen u subotu, 22. aprila 2023, na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici.

Prikaz sposobnosti Vojske Srbije nazvan je „Granit 2023“. Biće angažovano više od 5.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, oko 2.300 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 60 vazduhoplova.

Kapije vojnog aerodroma „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ biće otvorene od 9.00 do 15.00 za sve građane koji će biti u mogućnosti da, osim letačkog programa vazduhoplova i defilea ešelona specijalnih jedinica, pogledaju savremeno naoružanje i vojnu opremu Vojske Srbije i sredstva u razvoju.

Prepodnevni program počinje oko 9.30, a publika će moći da vidi koje su sposobnosti pilota iz Centra za letna ispitivanja, koji će leteti u lastama, gazelama i supergalebovima G4.

Glavni jednosatni program počinje u 11.00, kada će se predstaviti vazduhoplovni sastavi – helikopterske jedinice u sadejstvu sa specijalnim snagama, zatim mogućnosti aviona orao G4, Mig 29. Prepodnevni program će biti završen vazduhoplovnim defileom, kao i defileom specijalnih jedinica.

Kasnije, u toku popodneva, predstaviće se piloti iz helikopterskih jedinica MUP-a u Kamovima i superpumama, kao i piloti gazela, helikoptera Mi-35 i lasta.

Izmene u saobraćaju i na linijama JGP

U cilju smanjenja gužve, poboljšanja protočnosti saobraćaja, bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, kao i omogućavanja pravovremenog dolaska posetilaca na Vojni aerodrom „Pukovnik – pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, u subotu, 22. aprila, od 7.00 do 16.00, saobraćaj će biti obustavljen na delu od raskrsnice ulica Jovana Brankovića i Carice Jelene do raskrsnice ulica Novosadske i Drage Mihailovića u Batajnici (osim za vozila privremene lokalne autobuske linije 706AM).

Zbog realizacije prikaza sposobnosti Vojske Srbije, u subotu će doći i do posebne organizacije saobraćaja od 7.00 do 16.00 tako da će vozila javnog prevoza saobraćati na poseban način:

  • vozila sa linije 700 će saobraćati od okretnice „Batajnica (železnička stanica)” ulicama Matrozovom, Carice Jelene, Jovana Brankovića, Save Grkinića, Vojvođanskih brigada i dalje redovnom trasom;
  • vozila sa linija 73, 706 i 706E će saobraćati ulicama Majora Zorana Radosavljevića, Carice Jelene, Matrozovom do okretnice „Batajnica (železnička stanica)”;
  • vozila sa linije 702 će saobraćati ulicama Šangajskom i Mladih gorana do privremenog terminusa „Batajnica (Šangajska)”;
  • vozila sa linije 703 se dele na dve linije, i to na liniju 703L, čija će se vozila kretati trasom: privremeni terminus „Batajnica (Šangajska)” – Mladih gorana – Šangajska – Put za Ugrinovce – Beogradska – terminus „Ugrinovci, kao i na liniju 703L1 čija je trasa: terminus „Zemun /Kej oslobođenja/” – Marka Nikolića – Dr Jovana Subotića – Stevana Markovića – Glavna – Trg Branka Radičevića – Cara Dušana – Batajnički drum – Batajnički drum 6. deo – Batajnički drum 17. deo – Slobodana Bajića – Batajnički drum – Majora Zorana Radosavljevića (Matrozova, Carice Jelene, u smeru ka Keju oslobođenja) – Stevana Dubajića – Kralja Radoslava – Vojvode Nikole Stanjevića – Matrozova – terminus „Batajnica (železnička stanica)”.

Uspostavlja se privremena lokalna autobuska linija 706AM na relaciji „Batajnica (železnička stanica)” – aerodrom Batajnica. Trasa linije je sledeća: „Batajnica (železnička stanica)” – Matrozova – Carice Jelene – Pukovnika Milenka Pavlovića – terminus „Aerodrom Batajnica”. Vozila sa ove linije će koristiti sva postojeća stajališta.

Linije gradskog prevoza će ka vojnom aerodromu u Batajnici saobraćati prema dnevnom redu vožnje koji važi tokom radnih dana.

Ulazak na vojni aerodrom biće omogućen iz tri pravca – glavni ulaz na Vojni aerodrom „Pukovnik – pilot Milenko Pavlović“, ulaz u Vazduhoplovni zavod „Moma Stanojlović“, kao i ulaz na aerodrom iz pravca Nove Pazove.

Pozivaju se svi građani da svojim prisustvom uveličaju ovaj jedinstveni događaj na kome će biti u mogućnosti da, osim letačkog programa vazduhoplova i defilea ešalona specijalnih jedinica, pogledaju i savremeno naoružanje, vojnu opremu Vojske Srbije i sredstva iz razvoja preduzeća domaće odbrambene industrije.

(danubeogradu.rs)