Naslovna » BG svaštara » Književnost » Jelena Šuput i Gorana Lemajić – Tajanstvena avantura sa Starim Slovenima
Jelena Šuput i Gorana Lemajić - Tajanstvena avantura sa Starim Slovenima
Jelena Šuput i Gorana Lemajić - Tajanstvena avantura sa Starim Slovenima

Jelena Šuput i Gorana Lemajić – Tajanstvena avantura sa Starim Slovenima

Tajanstvena avantura sa Starim Slovenima u izdanju Kreativnog centra vodi čitaoce u daleki VII vek, u kojem Anastasija i Dimitrije upoznaјu naše pretke.

Uzbudljivi susreti sa Starim Slovenima, ali i sa Vizantincima, Avarima i Persijancima, približiće deci neke važne istorijske događaje koji su obeležili to vreme.

Prateći doživljaje glavnih junaka, osnovci će saznati mnogo toga o dolasku Slovena na Balkan, o prvim naseljima i zemunicama, o baucima, vampirima i drugim bićima od kojih su naši preci strahovali, o magičnom bilju kojim su se štitili od nevolja, o Svarogu, Vesni i ostalim božanstvima u koja su verovali. Srešće različite vile, Baba Jagu, vrača, zmaja i zmijskog cara, koji skriva tajnu o nemuštom jeziku.

Ovo je treće izdanje iz edicije Izaberi avanturu, koju čine istorijske knjige namenjene deci od osam do dvanaest godina.

Knjige iz ove edicije vode čitaoce u uzbudljiv svet istorije i mašte, u kojem će sresti zanimljive, slavne ili sasvim obične ljude iz prošlosti. Dok čitaju, deca mogu sama da odlučuju o toku svoje pustolovine birajući put koji će ih odvesti do jednog od deset mogućih završetaka.

Prva knjiga objavljena u ovoj ediciji – Sirmijumska avantura – čitaocima omogućava da se izbliza upoznaju sa antičkim Sirmijumom, rimskim carskim gradom koji se nalazi na području današnje Sremske Mitrovice. Nakon toga objavljena je Viteška avantura s despotom Stefanom – uzbudljiva priča o srednjovekovnoj Srbiji u kojoj su se odigrali mnogi važni istorijski događaji.

Autorski tim koji je radio na ovoj ediciji čine profesorka engleskog jezika i književnosti Jelena Šuput, istoričarka Gorana Lemajić i ilustrator Aleksa Jovanović.

Jelena Šuput i Gorana Lemajić - Tajanstvena avantura sa Starim Slovenima

– Setile smo se kako su nam u detinjstvu naročitu pažnju držale knjige u kojima čitaoci biraju nastavak priče i rešile da se i same upustimo u pisanje takvih avantura. Tako su nastala ova izdanja, u kojima čitaoci mogu da se poistovete s glavnim likovima i postanu deo priče. Na kraju svake stranice oni donose odluku i prave izbor kako da nastave priču, gradeći tako sopstvenu pustolovinu koja može da se završi na deset različitih načina. Nadamo se da smo uspele u tome da napišemo knjige kojima će deca želeti da se vraćaju, jer u svakoj interakciji sa pričom mogu da dožive drugačiju avanturu i saznaju nove istorijske podatke i zanimljivosti – navode autorke.

Jelena Šuput je profesorka engleskog jezika i književnosti. Radila je u prosveti, a danas se bavi promocijom kulturno-istorijskog nasleđa i prevodilaštvom. Piše poeziju i prozu. Objavila je nekoliko knjiga za decu i odrasle, među kojima su Koplja i ožiljci, Niz prugu, Nebeski ljudi, Sirmijum kroz slike i reči, Sirmijumska avantura, Viteška avantura s despotom Stefanom i Tajanstvena avantura sa Starim Slovenima.

Gorana Lemajić rođena je u Sremskoj Mitrovici. Diplomirala je istoriju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Zaposlena je u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, gde se bavi očuvanjem i istraživanjem kulturnog nasleđa Srema. Jedan je od autora edukativnih knjiga za decu Sirmijum kroz slike i reči, Sirmijumska avantura, Viteška avantura s despotom Stefanom i Tajanstvena avantura sa Starim Slovenima.

Aleksa Jovanović diplomirao je slikarstvo na FLU u Beogradu. Ilustracijom se bavi od 2006. godine, prvobitno u oblasti marketinga, crta storibordove za reklame i kratke filmove, a kasnije otpočinje saradnju s brojnim izdavačima knjiga za decu i mlade.

(danubeogradu.rs)