Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: Kajmak
Novi filmovi u bioskopima: Kajmak (foto: Ulrik Boel Bentzen / DFF)
Novi filmovi u bioskopima: Kajmak (foto: Ulrik Boel Bentzen / DFF)

Novi filmovi u bioskopima: Kajmak

Novi film dobitnika Zlatnog lava i nominovanog za Oskara Milča Mančevskog, „Kajmak“, od četvrtka, 27. aprila 2023, biće na repertoarima bioskopa.

I ovaj film poznatog makedonskog reditelja provocira i šokira.

– Znajući da je svaki film politički film, htео sam da ispričam ljubavnu priču za odrasle. Život je prebogat, prepun mogućnosti, ljudi vole na previše različitih načina da bismo prihvatili licemernu bajku o momku koji je upoznao devojku, momku koji je izgubio devojku, momku koji je dobio devojku, a zatim su živeli srećno do kraja života (u misionarskom položaju). Ko odlučuje šta je ispravno, a što pogrešno? Šta je normalno? Je li to društvo, porodica, pojedinac? „Progresivni“ Zapad ili „primitivni“ Istok?, najavljuje Mančevski svoj film.

„Kajmak“ priča priču dva ljubavna trougla u jednom komšiluku. Film je smešten u moderno Skoplje i to na mestu gde se nova staklena zgrada izdigla pored male, trošne kuće i na taj način besramno približila dva različita sveta.

U novoj zgradi živi bogati bračni par bez dece koji smisle (i plate) svoj način da prošire porodicu. U staroj, malenoj kući, živi drugi bračni par, naizgled bez ljubavi. I jedne i druge put vodi do treće osobe.

Film je u Srbiji premijerno prikazan na 51. FEST-u.

Originalni naziv filma: Kajmak. Početak prikazivanja: 27. april 2023. Dužina trajanja: 106 minuta. Države i godina proizvodnje: Makedonija, Hrvatska, Danska, Holandija / 2022. Žanr: komedija, drama, romantični/ljubavni. Uloge: Kamka Točinovski, Aleksandar Mikić, Simona Spirovska, Ana Stojanovska, Filip Trajković, Sara Klimoska, Petar Mirčevski, Dejan Lilić. Reditelj: Milčo Mančevski.
(danubeogradu.rs)