Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: Zveri
Novi filmovi u bioskopima: Zveri
Novi filmovi u bioskopima: Zveri

Novi filmovi u bioskopima: Zveri

Film koji je na ovogodišnjem FEST-u osvojio nagradu za najbolji scenario, „Zveri“, prikazivaće se u bioskopima od četvrtka, 20. aprila 2023.

Ovo špansko delo imalo je čak 17 nominacija na dodeli Goya nagrada, a osvojilo je devet nagrada uključujući i one za najbolji film i režiju.

Francuski par, Antoan i Olga, već duže vreme živi u malom selu u Galiciji. Bave se ekološki odgovornom poljoprivredom i sve deluje idilično dok ne uđu u sukob sa susedima. Sukob koji će eskalirati velikim nasiljem.

Film „Zveri“ je smešten u Galiciji, regionu intenzivne lepote, koji je omeđen duboko ukorenjenim tradicijama koje tinjaju vekovima, i modernim kapitalističkim zamasima (ponekad prerušenim u ekologiju), te odmah i izborom mesta radnje delo otkriva se paralelizam, lep i brutalan.

Dramski sukob nazire se iz predstavljanja samih likova, poluskrivenih u polumraku seoskog lokala, gde meštani igraju domine dok stranac sluša njihove priče. Iako dele teritoriju, razdvajaju ih navike, principi, jezik, životni planovi i, pre svega, suštinsko nerazumevanje.

Ovaj nedostatak razumevanja će se povećavati i, poput lonca pod pritiskom, unositi neizvesnost u živote francuskog para koji živi u planinama severozapadne Španije. Komšijske nesuglasice između protagonista i antagonista postepeno eskaliraju sve dok ne izbije ono što se osećalo od prvog minuta (a to čekanje je posebno mučno)…

Originalni naziv filma i prevod na srpski: As bestas / Zveri. Početak prikazivanja: 20. april 2023. Dužina trajanja: 137 minuta. Država i godina proizvodnje: Španija / 2022. Žanr: drama. Uloge: Marina Foïs, Denis Ménochet, Luis Zahera, Diego Anido, Marie Colomb, Luisa Merelas, José Manuel Fernández y Blanco, Xavier Estévez, Gonzalo García, Federico Pérez. Reditelj: Rodrigo Sorogoyen.
(danubeogradu.rs)