Naslovna » BG špijun » POETSKI MARATON u Čačku 28. aprila 2023: 11 sati programa na pet lokacija
Poetski maraton u Čačku (foto: Đorđe Đorđević / Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis")
Poetski maraton u Čačku (foto: Đorđe Đorđević / Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis")

POETSKI MARATON u Čačku 28. aprila 2023: 11 sati programa na pet lokacija

Pod sloganom „Maratonci trče poetski krug“ u petakm 28. aprila 2023, na pet lokacija u Čačku održava se jedanaestočasovni Poetski maraton.

Program u sklopu jubilarnog 60. Disovog proleća i Nacionalne prestonice kulture 2023. obuhvata pet segmenata usklađenih sa četiri tematske celine „Čačanske rodne“.

Poetski maraton počinje od 13.00 u dvorištu čačanske Biblioteke, interaktivnim programom za decu „Imate li Ršuma?„. Jedan od najomiljenijih i najplodonosnijih srpskih književnika, Ljubivoje Ršumović, pred najmlađim čitaocima oživeće duh legendarnih „Fazona i fora“. Moderator programa je Ana Stanojević.

Od 16.00 Gradski park u Čačku se preobražava u „park poezije“, kojim posetioce vode učenici Gimnazije i Tehničke škole. Kolažni program „Disovizija“ obuhvata predstavljanje autorskih dela mladih Čačana. Svoju poeziju čitaće Anastasija Vujović, Jovana Grujović, Srđa Čvorović, Luka Dmitrović, Jana Davidović, Nikola Vujičić i Matija Jovanović.

Učenici Umetničke škole i Gimnazije, polaznici radionice „Od nje do večnosti“, izložiće svoje radove na temu pesničkog motiva mrtve drage, nastale pod mentorstvom prof. Sofije Vojinović.

Autori koncepta „Ja imam nade za ovaj grad“ i tematskih panoa su profesorke Ana Ranđić i Tanja Popović, a dizajn potpisuje Vladimir Simić. Muzički doprinos daju Aleksa Radovanović (gitara) i DJ Kućna muzika.

Centralni događaj segmenta „Disovizija“ je promocija zbirke „Dečaci istočnog bloka“ Alekse Krstića. Dobitnik Nagrade „Mladi Dis“ za 2022. godinu sa svojim pesništvom će prisutne upoznati od 17.00, kroz razgovor sa Isidorom Đolović, koja će moderirati program. Ovaj segment pripada celini „Na slobodi“.

Poetski maraton u Parku mladosti (fotografiju obezbedila Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis")
Poetski maraton u Parku mladosti (fotografiju obezbedila Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“)

Program „Morava je naše more“ pripada tematskom stubu „Na Moravi“ i počinje u 18.00 u Disovom amfiteatru na Gradskom bedemu. Svoje stihove interpretiraju zavičajni pesnici: Mića Milovanović, Jovan Nikolić Jof, Dragutin Đukić, Ana Ranđić, Zorica Lešović Stanojević, Aleksandra Mišić, Svetlana Vučković i Maja Ilić Timotijević. Za muzički deo zadužen je Nenad Marinković, a moderator programa je Dušica Brković.

U okviru celine „Na raskršću„, posetioce od 20.00 očekuje multimedijalni segment posvećen evropskim pesnicima. U Galeriji Biblioteke će tom prilikom „Sveljudski jezik poezije“ biti dočaran rečju, slikom i notama.

Prvo će uslediti otvaranje izložbe „Poezija i azuležo“ autora Davida Pužada, a pored njega plakate i poeziju na portugalskom će predstaviti Sofija Marinjo, kroz ovaj program publiku će voditi Tanja Vuković koja će čitati i stihove u prevodu.

Nakon toga svoju poeziju će kazivati i Jovan Nikolić Jof (Nemačka), Tom Šulc (Nemačka) i Lidija Štajnbaher (Austrija). Interpretiranje prevedenih stihova povereno je Viktoru Tataloviću, dok program vodi Nataša Krivačević Popović. Veče će zvukom obojiti čačanski sastav Gospođica Zmaj, čija su specijalnost akustične obrade stranih hitova, fank, soul i pop muzike.

Poetski klabing je sve popularniji, a završnica Maratona donosi ga i „Na kaldrmu“, zahvaljujući članovima kluba „Poezin“.

Od 22.00 kafe-klub „Zona9“ (Dragiše Mišovića 13) ugostiće predstavnike poetske andergraund scene, koji već trinaest godina razvijaju i promovišu srpsku slem poeziju: Milana Mijatovića, Nikolu Oraveca, Đorđa Đorđevića, Nenada Ignjatovića i Damira Nedića.

Oni o sebi kažu sledeće: „Misija organizacije „Poezin“ je uspostavljanje pesničke scene u Srbiji koja se zasniva na umetničkom performansu. Publika ne mora biti podrazumevano književno obrazovana, a sve daje za rezultat zajednicu srodnih duša, osoba koje vole poeziju i umetnost.“

Za muziku će biti zadužen Marko DMC, deo producentskog dvojca Demode DJs poznatog po remiksima jugoslovenskih pesama od pedesetih do osamdesetih godina.

Svečano obeležavanje 60. Disovog proleća realizuju se kao deo projekta Čačanska Rodna, Čačak – Nacionalna prestonica kulture 2023. godine, a organizaciju Poetskog maratona su omogućili Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Čačak i Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“.

(danubeogradu.rs / ProPR)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.