Naslovna » BG špijun » 5. Somborski filmski festival od 11. do 14. jula 2023.
Somborski filmski festival 2023
Somborski filmski festival 2023

5. Somborski filmski festival od 11. do 14. jula 2023.

Jubilarni, peti po redu Somborski filmski festival biće održan od 11. do 14. jula 2023. u organizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor.

Tradicionalno, ulaz na sve projekcije je slobodan, a festivalu će prethoditi predfestivalske aktivnosti namenjene deci i mladima. Pod sloganom „Za one koji dolaze“ festival ima za cilj da se pored filmova i mladih autora predstave i uspešni mladi ljudi Sombora.

U planu je da Peti Somborski filmski festival otvori debitantski film rediteljke Nine Ognjanović „Ovuda će proći put“.

Ove godine, laureat nagrade za životno delo Somborskog filmskog festivala biće proslavljeni reditelj Mladomir Puriša Đorđević, koji je preminuo krajem 2022. godine.

– Somborski filmski festival je od svog osnivanja 2018. osmišljen tako da unapređuje i neguje vrednosti sredine koju nastanjuje dvadeset i jedna nacionalnost. Afirmacija tolerancije, ravnopravnosti i slobode, kao i uvažavanje i promocija identiteta društvene zajednice jesu konstante festivala. Ovogodišnje, peto izdanje Festivala, svojevrsni „mini-jubilej“, održaće se od 11. do 14. jula pod sloganom „Za one koji dolaze“, te će posebna pažnja, u gotovo svim segmentima programa, biti usmerena na ulogu budućih generacija. Sa velikim zadovoljstvom naglašavamo neprekidnu podršku Filmskog centra Srbije, te uspešnu saradnju sa Niškim kulturnim centrom, kao i članstvo u Mreži kinoprikazivača Srbije od njenog osnivanja. Tekovina našeg prisustva u ovoj uglednoj asocijaciji je ostvarivanje saradnje sa više od 40 ustanova kulture u Srbiji koje se bave kinoprikazivaštvom – izjavila je direktorka festivala Vesna Šašić.

– U okviru pratećeg programa planira se sada već tradicionalna promocija filmskih izdanja, te razgovori o filmovima prikazanim na Somborskom filmskom festivalu u kojima će sa publikom razgovarati najeminentniji filmski kritičari, reditelji, scenaristi, producenti. Takođe, povodom prvih pet godina trajanja festivala, planirano je stručno predavanje Aleksandra Erdeljanovića o Ernestu Bošnjaku kojim će se, pod punim svetlom, rasvetliti izuzetna uloga koju je Bošnjak imao u razvoju industrije filma u našem regionu – dodala je Šašić.

Selektor festivala, Dejan Dabić, istakao je:

– Kada je 2018. godine u Somboru održan prvi filmski festival Dunavsko-panonske regije „Porodica naroda“ najvažnije je bilo, uz osnovnu ideju festivala i kvalitet filmova, ostvariti kontinuitet. Čekale su nas teške kovid godine, kao i globalni potresi izazvani ratom u Ukrajini. Uprkos svemu, čeka nas mali jubilej, 5. Somborski filmski festival dokazuje da snovi somborskog pionira filma, Ernesta Bošnjaka, nisu bili uzaludni. I ne samo to, ove godine odlazimo i korak dalje, okrećemo se ka budućnosti, o čemu svedoči i ovogodišnjeg festivalski slogan „Za one koji dolaze“.

Somborac Ernest Bošnjak bio je osnivač jugoslovenske kinematografije, prvi jugoslovenski snimatelj, reditelj i producent, koji je 1906. doneo u Sombor kino-projektor i otvorio bioskop. Nekoliko godina kasnije i sam je počeo da snima filmove, a za zasluge u razvoju jugoslovenskog filma dobio je državnu penziju.

Ulaz na sve programe petog izdanja Somborskog filmskog festivala je besplatan, a projekcije i prateći programi planirano je da se održe u Kulturnom centru „Laza Kostić“ Sombor, Atrijumu Gradske kuće, Kabareu Narodnog pozorišta Sombor i Dvorištu gradskog muzeja Sombor.

Direkciju festivala čine: Vesna Šašić – direktorka festivala i umetnički direktor; Dejan Dabić – selektor, Milivoje Mlađenović – programski direktor; Mihajlo Nestorović – kreativni direktor i Ognjen Rakčević – producent.

Detaljnije informacije mogu se naći na sajtu festivala.

(danubeogradu.rs / ProPR)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.