Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Apel za dobrovoljno davanje krvi za ranjene u Mladenovcu
Institut za transfuziju krvi Srbije - dobrovoljno davanje krvi (foto: Pixabay)
Institut za transfuziju krvi Srbije - dobrovoljno davanje krvi (foto: Pixabay)

Apel za dobrovoljno davanje krvi za ranjene u Mladenovcu

Apel za dobrovoljno davanje krvi za ranjene u pucnjavi koja se dogodila sinoć kod Mladenovca uputilo je Ministarstvo zdravlja.

Potrebna je krv svih krvnih grupa. Pozivaju se građani koji su u mogućnosti da se jave u Institut za transfuziju krvi Srbije (ITKS) na Vračaru.

Podsećamo, ITKS je raspolagao dovoljnim rezervama krvi za pravovremeno zbrinjavanje svih povređenih u tragičnom događaju u beogradskoj osnovnoj školi. Institut je prikupio 689 jedinica krvi prvog dana, a veliki odziv je nastavljen i juče.

Krv mogu da daju sve zdrave, odrasle osobe od 18 do 65 godina, koje ispunjavaju neophodne zdravstvene kriterijume, bez obzira da li su primili vakcinu protiv kovida ili ne. „Molimo sve humane građane da i ubuduće dobrovoljno daju krv, jer je izuzetno važno da održimo kontinuirani priliv krvi svakoga dana“, naglašavaju u ITKS-u.

Posle tragedije koja se dogodila u OŠ „Vladislav Ribnikar“ proglašena je trodnevna žalost od 5. do 7. maja. A onda se sinoć dogodilo još jedno masovno ubistvo u Mladenovcu.

Sinoć (4/5. maj 2023) je došlo do pucnjave u školskom dvorištu u selu Dubona, a zatim u Malom Orašju i selu Šepšin.

U.B. (21), bio je u školskom dvorištu sa društvom, posvađao se i ubio policajca koji nije bio na dužnosti, kao i njegovu sestru, a onda nastavio da puca. Nakon ranjavanja većeg broja ljudi, seo je u automobil, i započeo krvavi pir po okolnim mestima. U akciju potrage uključeno je oko 600 policajaca, kao i helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova i antiteroristička jedinica. Kako je ranije saopštio MUP, pokrenuta je akcija „Vihor“.

Ubijeno je osam osoba, a 13 je ranjeno. Najmlađi preminuo bio je 2008. godište.

Ranjeni su u Urgentnom centru u Beogradu, u bolnici „Dragiša Mišović“ i u bolnici u Smederevu.

Kako javlja RTS, jutros, 5. maja 2023. oko 8.00, masovni ubica U.B. je uhapšen kod Kragujevca.

Kako BBC na srpskom podseća, ovo je drugi veliki zločin na području Mladenovca u poslednjih 10 godina.

Aprila 2013. godine, ratni veteran Ljubiša Bogdanović (60) ubio je 13 ljudi, među kojima sina, majku, ženu ranio, a potom je nastavio da puca i po komšijama u Velikoj Ivanči kod Mladenovca. Među ubijenima je bilo i dvogodišnje dete. Na kraju je sebi pucao u bradu i preminuo dva dana kasnije u Urgentnom centru.

(danubeogradu.rs)