Naslovna » BG servis » Beograd plus – novi sistem naplate i kontrole javnog gradskog prevoza
Beograd plus - prodajna mesta (foto: beograd.rs)
Beograd plus - prodajna mesta (foto: beograd.rs)

Beograd plus – novi sistem naplate i kontrole javnog gradskog prevoza

Novi sistem naplate i kontrole javnog gradskog prevoza sada nosi naziv „Beograd plus“, a primenjivaće se od srede, 17. maja 2023.

Novina je i broj 9011 na koji će građani, takođe od sutra, putem SMS poruke, na jednostavan način moći da kupe kartu.

– Nakon raskida ugovora započeli smo osmišljavanje novog sistema naplate javnog prevoza putem SMS poruke, a uskoro će to biti moguće i putem aplikacije. Građani će imati mogućnost kupovine karata i u papirnoj formi. U prvom „talasu“, koji podrazumeva kupovinu karte u papirnoj opciji, to će moći da se učini na deset prodajnih mesta, a tokom leta i na najmanje 250 kioska na najprometnijim stanicama – pojasnio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Detaljne informacije o novom tarifiranju naći će se na stajalištima javnog prevoza, u autobusima na LED ekranima, a ubrzo i na reklamnim tablama u gradu.

Beograd plus – zone, standardi, cene…

Beograd plus - zone

U zonu A spadaju sve gradske opštine, u zonu B sve rubne, odnosno prigradske opštine, osim Grocke koja se deli, te će delovi severno od Vrčina i Zaklopače biti u A zoni, a južno u zoni B.

Stariji od 65 godina imaće doživotnu, personalnu karticu za javni prevoz. Gradske vlasti su najavile da će ih uz ličnu kartu već od sutra na posebnim, izbrendiranim punktovima u svim gradskim opštinama, i to nezavisno od mesta prebivališta, najpre fotografisati i vrlo brzo na licu mesta izdavati personalizovanu doživotnu karticu za javni prevoz.

Beograd plus - za starije od 65

Komunalni milicionar ili „Beogradski lični“ ili „Beli“ biće jedino ovlašćeno lice da vrši kontrolu karata. Gradonačelnik Šapić je poručio da neće biti represivnih mera, zaustavljanja vozila i izbacivanja putnika bez karte iz njega. „Moći će samo on da vam izda kaznenu kartu sa kojom ćete najnormalnije nastaviti putovanje“, kaže.

Dnevna karta će važiti do 23.59 tog dana, od tog vremena do 4.00 (ujutru) prevoz je potpuno besplatan, a od 4.00 kreće nova dnevna karta.

Beograd plus - prodajna mesta

Svi koji su već uplatili novac na nepersonalizovanim karticama moći će da odu na nova prodajna mesta i u papirnoj formi da dobiju kartu u vrednosti koju su uplatili.

Ko ima godišnju kartu, treba da dođe na jedno od prodajnih mesta i uz dokaz biće mu izdata nova, onome ko ima mesečnu kartu ona će važiti da kraja maja, a već od juna kupovaće mesečnu kartu po novom principu.

Svaki pravni subjekat, odnosno firma koja ima više od pet zaposlenih, imaće dodatni popust.

Već kupljene mesečne karte važiće do kraja meseca. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.