Naslovna » BG špijun » Bijenale arhitekture u Veneciji 2023.
Bijenale arhitekture u Veneciji 2023: Srpski paviljon - U refleksijama / In Reflections
Bijenale arhitekture u Veneciji 2023: Srpski paviljon - U refleksijama / In Reflections

Bijenale arhitekture u Veneciji 2023.

Bijenale arhitekture u Veneciji biće održano od 20. maja do 26. novembra 2023. a Srbija će predstaviti svoj projekat izglasan na javnom konkursu.

U pitanju je projekat „U REFLEKSIJAMA / IN REFLECTIONS, 6°27’48.8“N 3°14’49.20“E“ mladog autorskog tima Ive Nunjić i Tihomira Dičića.

Od pet predloga projekta koji su prošli u drugi krug, odnosno drugi stepen konkursa, pomenuti rad dobio je većinu glasova. U ime Ministarstva kulture institucija realizator nastupa je Muzej primenjene umetnosti (MPU) u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije.

Komesar je arhitekta Slobodan Jović, a žiri konkursa, ujedno i Stručni savet činili su: Biljana Jotić, MA istorije umetnosti i kustoskinja, u svojstvu direktorke MPU, predsednca saveta, prof. dr Dubravka Đukanović, dr Jelena Ivanović Vojvodić, dr Miljana Zeković, doc. dr Snežana Vesnić, doc. dr Jelena Mitrović, arhitektkinja Ana Đurić.

Kustoskinja 18. Međunarodne izložbe Bijenala arhitekture u Veneciji i autorka koncepta „Laboratorija budućnosti“, Lesli Loko, obratila se učesnicima i javnosti, pored ostalog, i rečima:

„Arhiv budućnosti je vizuelni prikaz procesa, crteža, diskusija, ideja, razgovora, starih argumenata, propozicija i novih shvatanja koji su kolektivno oživeli ovu izložbu“…

Paviljon Republike Srbije

(Biljana Jotić)

Ulaskom u paviljon Republike Srbije ući ćemo u elipsastu prostorno-vremensku mapu, slojeve procesa i trajanja, posmatranja i promišljanja, preispitivanja istovremenosti i cikličnosti.

Od vremena 70-ih godina 20. veka do danas, od prostora međunarodnog sajma u Lagosu koji je centralna tema projekta, stecište susreta i razmene, otpočeli su i završili se brojni društveni procesi, ostavljajući tragove. Ono što izdvaja autentičnost autorskog koncepta je ne samo mapiranje i beleška pomenutih procesa, već jedan živi momenat, koji se u najjednostavnijem opisu može nazvati hrabrim.

Da bi postali živi svedoci stvarnosti i preneli je u projekat, autori su otputovali u nestabilnu i opasnu zonu Lagosa, suočili se sadašnjim stanjima, proživeli teške situacije, istražili, zabeležili i preneli u izložbenu postavku i dnevnike.

Na nama je da reagujemo i oživimo u sebi postavljena pitanja. Vremenski i prostorni procesi sada i tada, ovde i onde osnove su univerzalnih pitanja na koja arhitektura direktno reaguje otvarajući nova pitanja i stvarajući prostor za budućnost. Koja?

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.