Naslovna » Izlasci » Dani Argentine na Kolarcu

Dani Argentine na Kolarcu

Manifestacija Dani Argentine na Kolarcu biće održana od 25. do 30. maja 2023. povodom Nacionalnog dana Argentine u organizaciji Ambasade Argentine.

Publika će moći da uživa u koncertima, predavanju i izložbi fotografija.

Program će otvoriti violinistkinja Pilar Polikano koja će nastupiti sa Simfonijskim orkestrom RTS u subotu. Dirigent je Luis Gorelik, a publika će čuti dela Verdija, Mendelsona i Prokofjeva.

Pre koncerta biće otvorena izložba fotografija Državne argentinske agencije Telami sa Svetskog prvenstva u fudbalu. Podsećamo, reprezentacija Argentine je osvojila Mundijal u Kataru krajem prošle godine.

Ugledna argentinska književnica, autorka brojnih dela objavljenih na srpskom jeziku uz pomoć programa za podršku prevodne književnosti „Programa Sur“ Ministarstva spoljnih poslova Argentine, ponovo će posetiti Beograd i Novi Sad, gde će održati nekoliko predavanja.

U ponedeljak, 29. maja od 19.30, u Kolarčevoj zadužbini biće održan razgovor sa Luisom Valensuelom, o čijem delu će govoriti prof. dr Ksenija Bilbija sa Univerziteta u Viskonsinu i prevodilac dr Ana Marković. Tokom svog boravka u Srbiji, književnica će imati susret sa studentima Filološkog fakulteta u Beogradu i Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gde će 1. juna održati predavanje u Kulturnom centru Vojvodine.

Poslednjeg dana manifestacije Dani Argentine na Kolarcu, 30. maja će prvi put biti predstavljen koncert „Misa a Buenos Aires“ (Misatango) argentinskog kompozitora Martina Palmerija. Ovo delo će u sali Kolarčeve zadužbine izvesti Kragujevački akademski orkestar akordeonista i Kamerni hor Liceum.

Delo je napisano sa namerom da ponudi horsku simfoniju koja bi se mogla približiti tango repertoaru.

Dan ranije, 29. maja, koncert će biti izveden pred publikom u Kragujevcu. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.