Naslovna » Izlasci » Izložbe » Francuska književna svečanost u Beogradu
Francuska književna svečanost u Beogradu: Kamij Loran
Francuska književna svečanost u Beogradu: Kamij Loran

Francuska književna svečanost u Beogradu

U susret počasnom gostovanju Francuske na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga 2023. biće upriličena Francuska književna svečanost.

Književnica Kamij Loran, autorka romana „Žensko“, „Filip“, „Mogla bih to biti ja“, „Ni ti ni ja“, „U tom zagrljaju“, gostovaće u Beogradu, 16. maja 2023. Njeni novoobjavljeni romani „Žensko“ (koji je prevela Svetlana Stojanović) i „Filip“ (koji je preveo Nikola Bjelić) biće predstavljeni u Francuskom institutu u Beogradu.

Ona će govoriti o svom poimanju ženskog bića, kroz sve njegove životne faze, o tome šta znači roditi se kao žensko onda kada roditelji priželjkuju sina, rasti uz neprestano upoređivanje sa muškim rodom, biti devojčica, kćer, žena, majka, suočiti se u detinjstvu sa seksualnim zlostavljanjem, u zrelom dobu sa neprebolnim gubitkom sina nakon porođaja, potom sa gubitkom ljubavi, i uza sve to, sa odrastanjem neobične ćerke i njenim traganjem za identitetom…

Francuska književnica Kamij Loran objavila je petnaestak romana u Francuskoj, od kojih mnogi sadrže elemente autobiografije. Redovno piše eseje i kritike iz oblasti književnosti i umetnosti, a zauzela je posebno mesto u srcima srpskih čitalaca i čitateljki naročito nakon učestvovanja na književnom festivalu Francuskog instituta Molijerovi dani, u jesen 2018. godine, kada je predstavila roman „Mogla bih to biti ja“.

Susret sa Kamij Loran biće održan u Francuskom institutu u Beogradu (Knez Mihailova 31) u utorak, 16. maja od 18.00, a u razgovoru sa autorkom učestvovaće univerzitetski profesori Vladislava Gordić Petković i Nikola Bjelić. Ulaz je slobodan, a simultani prevod (francusko-srpski) obezbeđen.

Gonkurov izbor studenata Srbije – književna nagrada

U okviru gostovanja, istoga dana pre podne, u svojstvu članice i predstavnice ugledne francuske Akademije Gonkur, Kamij Loran će prisustvovati poslednjem zasedanju žirija, a potom i proglašenju književne nagrade Gonkurov izbor studenata Srbije.

Nagrada se dodeljuje već 11 godina, a svečani događaj biće organizovan u ambasadi Francuske u Beogradu. Odabrani studenti završnih godina francuskog jezika univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu proglasiće svog laureata od četiri romana koja su u Francuskoj prošle godine ušla u poslednji krug za izbor prestižne Gonkurove nagrade.

U izboru su romani:

  • Le Mage du Kremlin (Mag iz Kremlja) autora Đulijana da Empolije (Guiliano da Empoli),
  • Vivre vite (Živeti brzo) autorke Brižit Žiro (Brigitte Giraud),
  • Les Presque Soeurs (Skoro kao sestre), autorke Kloe Korman (Cloé Korman) i
  • Une somme humaine (Ljudska suma), autora Makenzija Orsela (Makenzy Orcel).

Pobednički roman biće preveden na srpski.

Dodela Ordena Umetnosti i književnosti

Francuska književna svečanost biće nastavljena u Ambasadi Francuske, gde će biti priređena dodela Ordena Umetnosti i književnosti u rangu Oficira direktorki izdavačke kuće Akademska knjiga iz Novog Sada, Bori Babić, „za njen ogroman doprinos otkrivanju i objavljivanju prevoda francuskih autora iz oblasti književnosti i društvenih nauka, zahvaljujući kojima je francuska misao prisutna u Srbiji“.

Savremena francuska misao – izložba

Izložba plakata "Savremena francuska misao"
Izložba plakata „Savremena francuska misao“

Svečanost književnosti biće upotpunjena i jednom izložbom. Naime, Francuski institut u Srbiji, u saradnji sa srpskim izdavačima koji objavljuju francuske autore, osmislili su ciklus izložbi plakata sa portretima i citatima iz prevedenih dela. Ciklus nosi naziv „Savremena francuska misao“, a ima za cilj da pokaže prisustvo Francuske u Srbiji u oblasti prevođenja i izdavaštva.

Prva izložba poverena je izdavačkoj kući Akademska knjiga iz Novog Sada, koja je za ovu priliku izabrala ograničen broj francuskih književnika i teoretičara iz svog kataloga, kako bi pokazala raznovrsnost francuske misli koja je u prevodu prisutna u Srbiji.

Na plakatima su Majlis de Kerangal, Žan-Lik Marion, Kamij Loran, Matijas Enar, Erik Vijar, Toma Piketi, Žilija Kaže, Boris Sirilnik, Kamel Daud, Patrik Laper, Emanuel Karer, Mari Darijesek, Ž. M. G. Le Klezio, Bualem Sansal, Patrik Modijano, Brižit Žiro, Kamij Kušner, Lidi Salver, Žan-Pol Diboa, Nikola Matje, Emanuel Ruben, Salim Baši, Elizabet Rudinesko, Alen Badju.

Neki od ovih autora su pozvani na Međunarodni beogradski sajam knjiga 2023, na kome će Francuska biti počasni gost. Izložba će biti otvorena od 16. maja do 4. juna 2023. u Francuskom institutu u Beogradu. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.