Naslovna » BG servis » Krsna slava Beograda: Spasovdanska litija, 25. maj 2023.
Krsna slava Beograda: Spasovdanska litija, 25. maj 2023.
Krsna slava Beograda: Spasovdanska litija, 25. maj 2023.

Krsna slava Beograda: Spasovdanska litija, 25. maj 2023.

Spasovdanska litija biće upriličena danas, 25. maja 2023. od 19.00, od Vaznesenjskog do Svetosavskog sabornog hrama, saopšteno je iz SPC-a.

Na čelu litije biće kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja koji je donet iz manastira Lelić kod Valjeva. Litija će se zaustaviti na uglu ulica Kralja Milutina i Kralja Milana, gde će biti održan pomen nevino stradalima u pucnjavi u OŠ „Vladislav Ribnikar“.

Od 19.00 će nakratko biti zaustavljan saobraćaj u ulicama kojima će prolaziti litija.

Ovogodišnja slava Beograda, Vaznesenje Gospodnje, kao i tradicionalna litija posvećeni su stradanju i gubicima života u opštinama Vračar i Mladenovac, a „zbog bola i tuge vascelog naroda sa nevino postradalima biće u znaku reči Svetog vladike Nikolaja Žičkog i Ohridskog: Molitvom izmolimo blagosloveni mir među ljudima!“

Juče su svete mošti vladike Nikolaja prenete u valjevski Saborni hram, odakle su svečano u pratnji episkopa Isihija prevezene u Vaznesenjsku crkvu u Beogradu, gde su dočekane u večernjim časovima.

U četvrtak ujutru od 9.00 biće služena sveta arhijerejska liturgija.

Na ovom mestu mošti će biti i danas da bi uveče u litiji bile prenete do Hrama Svetog Save, gde će patrijarh Porfirije služiti moleban i obratiti se okupljenima.

Spasovdan, kao gradska slava, obnovljena je devedesetih godina prošlog veka i označila je novi period u razvoju grada. Beograđani i gosti prestonice tog dana pozvani su da se pridruže ovoj šetnji ili da pozdrave učesnike tokom prolaska. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.