Naslovna » Izlasci » Tribine » Predavanje „Planine i planinski vrhovi Srbije“ u Kolarčevoj zadužbini
Predavanje "Planine i planinski vrhovi Srbije" u Kolarčevoj zadužbini: Iso Planić na Tari (foto: PSS)
Predavanje "Planine i planinski vrhovi Srbije" u Kolarčevoj zadužbini: Iso Planić na Tari (foto: PSS)

Predavanje „Planine i planinski vrhovi Srbije“ u Kolarčevoj zadužbini

Predavanje „Planine i planinski vrhovi u Srbiji“ predsednika Planinarskog saveza Srbije Ise Planića, biće održano u utorak 23. maja 2023. od 18.00.

U Zadužbini Ilije M. Kolarca Planić će publici predstaviti zapažanja i rezultate svojih istraživanja do kojih je došao u jedinstvenom geografskom i planinarskom poduhvatu. On se, po osvajanju najvišeg vrha sveta, Mont Everesta, zarekao da će da se popne i na najviše vrhove svih srpskih planina, te da ih potom opiše i publikuje u monografiji, što je sa uspehom i učinio.

Planić je hodom dosegao vrhove oko 170 planina Srbije, što nije uradio niko pre njega. Na takav način, u istraživanja je uneo i sopstvene utiske, ali je, na osnovu ličnih opservacija, ponudio i rešenja za brojne nedoumice.

Za razliku od tradicionalnih načina definisanja planina u Srbiji, Planić, kao njihov iskusan poznavalac, definicije izdiže na jedan viši nivo. U predstavljanje planina Srbije on uvodi pojam prominencije i tako, na egzaktan, naučni način, dolazi do kriterijuma koji je jedinstven i dosledan.

Iso Planić (foto: PSS / Darko Dozet)
Iso Planić (foto: PSS / Darko Dozet)

Prominecija (istaknutost) pomaže da se na precizan način definiše pojam vrha planine, a sa tim i druge prateće pojave. Uvođenje termina prominencije u pokušaj revizije podele planinskog reljefa Srbije je osnovni iskorak koji je učinjen u drugom proširenom izdanju njegove monografije „Planine i planinski vrhovi Srbije“.

Planić istične zahvalnost planinarskoj zajednici Srbije za razumevanje njegovog poduhvata i nesebičnu pomoć koju mu je pružila tokom njegovih uspona na planine širom Srbije. (danubeogradu.rs)