Naslovna » Izlasci » Akcije » 139. Beogradska Kritična masa: Vožnja za Svetski dan bicikla
Beogradska Kritična masa: Svetski dan bicikla (foto: Pixabay)
Beogradska Kritična masa: Svetski dan bicikla (foto: Pixabay)

139. Beogradska Kritična masa: Vožnja za Svetski dan bicikla

Povodom obeležavanja Svetskog dana bicikla 139. Beogradska Kritična masa startovaće u subotu, 3. juna 2023. u 14.30, na Trgu Nikole Pašića.

Biciklisti će voziti kroz centar grada, sa idejom da pokažu kako je bicikl idealno prevozno sredstvo za odlazak na posao, u školu, na fakultet ili večernji izlazak.

„Poslodavcima želimo da poručimo da briga o zaposlenima podrazumeva obezbeđivanje uslova da se na posao dođe najzdravijim prevoznim sredstvom, a donosiocima odluka da briga o građanima i građankama podrazumeva ulaganje daljih napora u razvoj razumne biciklističke infrastrukture i realizaciju planiranih biciklističkih staza“, objasnili su organizatori – UN Srbija, Ambasada Kraljevine Holandije, Udruženje Ulice za bicikliste i KC Grad.

Svi zainteresovani mogu da učestvuju na gradskim, planinskim ili drumskim biciklima, a jedan od ciljeva je i da se pokaže da vožnja bicikla nije aktivnost koja zahteva specijalnu sportsku opremu, već bezbedne uslove za vožnju, biciklističke staze, mirniji saobraćaj i manje motornog saobraćaja na ulicama.

Nakon vožnje, biće priređen afterparti u KC Grad od 16.00 uz DJ Šćepine vragolije.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2018. proglasila 3. jun za Međunarodni dan bicikla, čime je prepoznala značaj ovog prevoznog sredstva i njegov doprinos postizanju Ciljeva održivog razvoja. Međunarodni dani su prilika da se poveća informisanost o određenim pitanjima i da se pozove na akciju.

(danubeogradu.rs)