Naslovna » Izlasci » Akcije » Besplatan tematski obilazak Novog groblja 11. juna 2023.
Šetnje: Obilazak Novog groblja (foto: JKP "Pogrebne usluge")
Šetnje: Obilazak Novog groblja (foto: JKP "Pogrebne usluge")

Besplatan tematski obilazak Novog groblja 11. juna 2023.

Besplatan tematski obilazak Novog groblja prirediće Udruženje kulturno značajnih grobalja Evrope (Association of Significant Cemeteries in Europe).

Svake godine, krajem maja i početkom juna, ovo udruženje organizuje Sedmicu otkrivanja evropskih grobalja, sa ciljem da podstakne građane da razumeju vrednosti, umetničke domete i raznovrsnost kulturno-istorijskog nasleđa sačuvanog na grobljima.

Novo groblje će se i ove godine uključiti u ovu manifestaciju organizovanjem dva besplatna vođena tematska obilaska Novog groblja, koja su prethodnih nekoliko godina izazvala najveće interesovanje naših sugrađana, najavljeno je iz JKP „Pogrebne usluge“.

Nakon prošlonedeljnog vođenog obilaska Novog groblja sa temom „Tragom istaknutih vojskovođa i heroja Prvog svetskog rata sahranjenih na Novom groblju u Beogradu“, ove nedelje, 11. juna 2023. od 11.00, biće organizovana još jedna šetnja kroz istoriju „Veliki ljudi široke duše – Priča o zadužbinarima i dobrotvorima“.

Šetnjom alejama Novog groblja zainteresovani građani će moći da čuju priče o nekadašnjim sposobnim trgovcima, moćnim industrijalcima, političarima, oficirima, ali i običnim građanima, skromnim zanatlijama i zemljoradnicima.

Biće reči o ljudima koji su dobročinstvo u vidu finansijske potpore naučnim institucijama, kulturnim i obrazovnim ustanovama smatrali svojom moralnom i patriotskom obavezom.

Obilazak traje 120 minuta, mesto okupljanja je na platou kod glavne kapije Novog groblja (Ruzveltova 50). Priča i vodi dr Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti. Obilasci su besplatni, a prijave nisu potrebne. (Beoinfo)