Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » „Dizni Fantazija uživo“ Beogradske filharmonije – Ušće, 2. jul 2023.
Beogradska filharmonija i Gabrijel Felc na otvorenom 2017. (foto: Marko Đoković)
Beogradska filharmonija i Gabrijel Felc na otvorenom 2017. (foto: Marko Đoković)

„Dizni Fantazija uživo“ Beogradske filharmonije – Ušće, 2. jul 2023.

Beogradska filharmonija i šef-dirigent Gabrijel Felc, spremaju se za „Dizni Fantaziju uživo“ koju će izvesti 2. jula 2023. od 20.30. na Ušću.

U okviru proslave stogodišnjice orkestra besplatni koncert biće održan u bloku 14, odnosno u Parku prijateljstva.

Zbog sigurnosti bine koja treba da bude postavljena na stabilnijoj podlozi nego što je to moguće na tradicionalnom filharmonijskom terenu u bloku 13 zbog kišnog vremena, lokacija koncerta na otvorenom se neznatno pomera na poljanu „prekoputa“, odnosno na mesto uobičajeno za organizovanje velikih koncerata.

„Dizni Fantazija uživo“ biće izvedena prvi put na našim prostorima, a Beogradska filharmonija poziva sve generacije da uživaju u najlepšem animiranom spektaklu svih vremena uz čuvene numere klasične muzike koje će orkestar uživo izvoditi ispod velikog ekrana.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Mnogi se sećaju antologijskih scena poput nedoljivog baleta nilskih konja ili Mikija Mausa dok ga muči metla, ali će imati priliku i da vide nove animacije.

Beogradska filharmonija dobila je pravo da prikaže i izvede ovu senzacionalnu produkciju – visokokvalitetnu projekciju visoke definicije, koja predstavlja kompilaciju originalnog filma Volta Diznija iz 1940. godine „Fantazija“ i filma „Fantazija 2000“, zvanično nikada prikazanog na našim prostorima.

Tako će koncert otvoriti zvuci iz čuvene Pete simfonija L. van Betovena i to iz „Fantazije 2000“, odmah za njom slede delovi iz originalnog Diznijevog filma uz „Pastoralnu simfoniju“ istog kompozitora, segment iz „Krcka Oraščića“ P. I. Čajkovskog i, posebna poslastica – „Mesečina“ K. Debisija uz animiranu sekvencu koja je izostavljena iz originalne Fantazije 1940.

Potom će Filharmonija odsvirati „Žar pticu“ I. Stravinskog uz jedinstvenu animaciju iz Fantazije 2000, zatim antologijski „Ples časovnika“, A. Ponkijelija i „Čarobnjakovog učenik“, P. Dikaa, uz čuvenu borbu Mikija Mausa i metle – koji je „krivac“ za nastanak ovog dugometražnog remek dela. Koncert će u finale uvesti prizori iz nove verzije Fantazije uz kompozicije „Sjaj i raskoš“ (E. Elgar), „Rimske pinije“ (O. Respigi) kao i „Karneval životinja“ (K. Sen-Sansa).

Koncert počinje u 20.30, a kapije za publiku se otvaraju u 17.30.

Izmene u saobraćaju

Tokom održavanja koncerta „Dan porodice – Filharmonija na otvorenom“ na prostoru kod Poslovnog centra „Ušće“, od 2. jula u 17.00 do 3. jula 2023. u 4.00 doći će do promena u radu linija javnog prevoza.

Vozila javnog gradskog prevoza kretaće se za vreme održavanja manifestacije izmenjenom trasom na sledeći način:

  • vozila sa linije 15 će se umesto Bulevarom Nikole Tesle, na delu trase od Brankovog mosta do Ulice trešnjinog cveta, u oba smera, kretati Bulevarom Mihajla Pupina i Ulicom trešnjinog cveta i dalje u skladu sa izmenom režima u funkciji radova u Glavnoj ulici (Zemun);
  • vozila javnog prevoza sa linija 84, 704, 706 i 707 će se umesto Bulevarom Nikole Tesle, na delu trase od Brankovog mosta do Ulice trešnjinog cveta, u oba smera, kretati Bulevarom Mihajla Pupina i Ulicom trešnjinog cveta i dalje u skladu sa izmenom režima u funkciji radova u Glavnoj ulici (Zemun);
  • vozila sa linija 27E i 35 će se u oba smera, umesto Bulevarom Nikole Tesle i Ulicom ušće, kretati Bulevarom Mihajla Pupina, ulicama Milentija Popovića i Vladimira Popovića do terminusa „Novi Beograd /Blok 20/“;
  • vozila sa linije 60L će u vreme održavanja manifestacije saobraćati sledećom trasom: u smeru ka okretnici „Novi Beograd (Toplana)“ – Brankov most – Milentija Popovića – interna saobraćajnica – Vladimira Popovića – Zemunski put – Brodarska i dalje redovnom trasom. U suprotnom smeru, vozila sa ove linije koristiće redovnu trasu linije br. 60, odnosno saobraćaće Ulicom sajmište, preko Brankovog mosta i dalje redovno.

Autobusi će koristiti postojeća stajališta linija javnog gradskog prevoza na izmenjenoj trasi.

(danubeogradu.rs)