Naslovna » Porodica » Deca » Felisiti Bruks i Frenki Alen: Slikovnice „Sve o drugarstvu“ i „Sve o osećanjima“
Felisiti Bruks i Frenki Alen: Slikovnice "Sve o drugarstvu" i "Sve o osećanjima"
Felisiti Bruks i Frenki Alen: Slikovnice "Sve o drugarstvu" i "Sve o osećanjima"

Felisiti Bruks i Frenki Alen: Slikovnice „Sve o drugarstvu“ i „Sve o osećanjima“

U izdanju Kreativnog centra objavljene su dve slikovnice poznatog engleskog izdavača Usborne Publishing, namenjene deci u uzrastu od četiri do sedam godina, koje se na veoma zanimljiv način i kroz interesantne ilustracije bave temama drugarstva i osećanja.

Čitajući knjigu „Sve o drugarstvu“ dete će saznati šta su drugari i zašto su nam potrebni, šta čini dobrog druga ili dobru drugaricu, ko sve mogu da budu drugari, kako možemo da steknemo drugare i šta sve možemo da radimo zajedno s njima. Saznaće i kakvi drugari ne treba da budu, kako treba postupiti kada dođe do svađe, a čeka ih i mali test o drugarstvu.

Drugarstvo ima izuzetno veliki uticaj na fizičko i psihičko zdravlje dece. Ono jača njihovo samopouzdanje, pomaže im da počnu da otkrivaju ko su i van svoje porodice i omogućava im da razviju osnovne životne veštine. Drugari pomažu deci da ojačaju svoju psihičku otpornost, da nauče kako da se nose s razočaranjima i kako da se izbore s problemima.

Što je još važnije, drugarstvo pomaže deci u razvijanju empatije podstičući ih da počnu da izlaze iz okvira ličnih interesa i da razmišljaju o tuđim potrebama.

Ova knjiga pomoći će deci u razmišljanju i razgovoru o tome šta je drugarstvo, ali i u razvijanju veština potrebnih za njegovo stvaranje i održavanje, kao što su: poštovanje pravila, deljenje, lepo ponašanje, pristojnost, razmišljanje o tuđim potrebama, komunikacija, dogovaranje, rešavanje problema, prepoznavanje tuđih osećanja, rešavanje sukoba, saradnja, moć uveravanja, pravljenje kompromisa, opraštanje, empatija.

Kao i sve druge veštine i ove zahtevaju mnogo vežbanja, u čemu je pomoć odraslih veoma važna. Zato se na kraju knjige nalazi stranica za odrasle, sa savetima o tome kako da pomognu deci u ovladavanju veštinama važnim za stvaranje i održavanje drugarskih odnosa.

Knjiga „Sve o osećanjima“ treba da pomogne deci da prepoznaju, razumeju i imenuju različita osećanja, kao i da nauče da o njima razgovaraju i uspešno ih kontrolišu. Prepoznavanje i kontrola osećanja su važne faze u detetovom razvoju, od velikog značaja za održavanje dobrih odnosa s drugima, za uspešno učenje i mentalno zdravlje.

Deca koja ne nauče da prepoznaju i kontrolišu svoja osećanja mogu ostati emocionalno nezrela i imati poteškoće u suočavanju sa svakodnevnim izazovima.

Kroz uzbudljivo istraživanje sveta osećanja deca će naučiti da na pravi način iskažu kako se osećaju, kao i da kod sebe prepoznaju promenljiva i pomešana osećanja. Da bi dete naučilo da prepoznaje svoja osećanja i upravlja njima potrebni su vreme i vežbanje, u čemu je veoma važna podrška i podsticaj odraslih.

Zato se na kraju knjige nalazi stranica za odrasle, sa konkretnim savetima o tome kako pomoći deci u ovladavanju veštinama potrebnim za prepoznavanje sopstvenih osećanja i upravljanje njima. Važno je znati da deca stiču ove veštine na različite načine i u različitim fazama, kao i da isti događaj može kod dva deteta pobuditi potpuno različita osećanja.

Česti razgovori s decom o svakodnevnim emocijama mogu biti ključni, jer će znatno olakšati situaciju kada se pojave teška osećanja.

Takođe, dečja osećanja ne treba ignorisati, poricati niti pokušavati da im se s njih skrene pažnja, jer su ona deci veoma važna i ne mogu im se odupreti.

(danubeogradu.rs)