Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival Krokodil 2023: Prostori slobode
Festival Krokodil 2023: Prostori slobode
Festival Krokodil 2023: Prostori slobode

Festival Krokodil 2023: Prostori slobode

U novom, proširenom i unapređenom formatu, u Beogradu će od 15. do 18. juna 2023. biti organizovan petnaesti književni festival Krokodil.

Pod sloganom „Prostori slobode“ biće predstavljeni pisci i drugi književni stvaraoci, mislioci, muzičari, vizuelni umetnici…

Programski urednik Festivala Krokodil Vladimir Arsenijević objašnjava da se ovim dokazuje da književnost i umetnost koja se stvara na prostoru obuhvaćenom našim zajedničkim jezikom nije mrtva, naprotiv.

– Književnost, umetnost uopšte ali i angažovana reč svakodnevno preispituju našu realnost dokazujući da prava nisu i ne smeju da budu rezervisana samo za privilegovane pojedince već da, naprotiv, pripadaju svima nama. I da lične slobode ne smeju da budu sputane i ograničavane upitnim konzervativnim „vrednostima“ koje služe isključivo da bi se vršilo nasilje nad drugima i drugačijima. Drugim rečima, pisana reč hrabro prihvata izazov u javnoj areni i osvaja alternativne zone delovanja. Zbog svega toga Festival Krokodil se ove godine održava pod nazivom „Prostori slobode“ – najavljuje Arsenijević.

U četvrtak, 15. juna od 20.00, svečano otvaranje festivala publiku očekuje u bioskopskoj sali Dvorane KCB, javnim čitanjem „Urotnika“ Igora Štiksa i Vladimira Arsenijevića, u režiji Borisa Liješevića. Čitaju: Svetozar Cvetković, Katarina Žutić, Dejan Dedić i Marko Grabež.

U galeriji Artget biće održan program i u petak, 16. juna, već od 10.00, a ceo program u Kulturnom centru Beograda pogledajte OVDE.

Ostatak programa je u amfiteatru i parku ispred Muzeja Jugoslavije (Mihaila Mike Jankovića 6), a za određene segmente programa karte se kupuju.

»»» Ovde preuzmite ceo program XV festivala Krokodil (73 downloads)

(danubeogradu.rs)