Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: Jedno lepo jutro
Novi filmovi u bioskopima: Jedno lepo jutro
Novi filmovi u bioskopima: Jedno lepo jutro

Novi filmovi u bioskopima: Jedno lepo jutro

Romantična drama „Jedno lepo jutro“ (One Fine Morning) rediteljke Mije Hansen-Lov prikazivaće se u bioskopima od četvrtka, 29. juna 2023.

Film je nagrađen na 75. Filmskom festival u Kanu posebnom Director’s Fortnight nagradom, a kod nas je premijerno prikazan na ovogodišnjem FEST-u.

Mlada Sandra samostalno odgaja ćerku, dok istovremeno redovno posećuje bolesnog oca. Dok se ona i njena porodica žustro bore oko toga kako ocu osigurati potrebnu negu, Sandra se ponovo povezuje s Klementom, prijateljem kojeg dugo vremena nije videla. Premda se Klement nalazi u ljubavnoj vezi, njih dvoje se uskoro upuštaju u strastvenu aferu.

Rediteljka Hansen-Luv ujedno i scenaristkinja filma ističe da je reč donekle o autobiografskoj priči:

„Tokom zime 2019. i 2020. godine pisala sam scenario, a delimično sam bila inspirisana očevom bolešću dok je on još bio živ. Kroz pisanje scenarija istovremeno sam pokušala da shvatim kroz šta sve prolazim i želela sam da istražim osećanja koja se nalaze na različitoj strani – osećaj tuge, ali i osećaj ponovnog rađanja i novog života.“

Film prikazuje emotivne odnose Klementa i Sandre koji dele zajedničku potrebu za ljubavlju:

„Na ovaj ili onaj način, ljubav je ta koja spaja likove u ovom filmu“, rekla je rediteljka, pojašnjavajući o kakvom strastvenom susretu je reč. „Dugotrajna veza u kojoj se nalazio Klement bliži se kraju, a druga – koja ga je iznenadila – tek započinje. No, njemu je teško da prekine sa svim onime što ima i njegova veza sa Sandrom postaje strast, kojoj se on ne može odupreti.“

Originalni naziv filma i prevod na srpski: Un beau matin / Jedno lepo jutro. Početak prikazivanja: 29. jun 2023. Država i godina proizvodnje: Francuska / 2022. Žanr: romantični/ljubavni, drama. Uloge: Léa Seydoux, Pascal Greggory, Melvil Poupaud, Nicole Garcia, Camille Leban Martins. Rediteljka: Mia Hansen-Løve.
(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.