Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Urban Sessions: Novi atraktivni koncerti na Kalemegdanu – Nouvelle Vague i Chet Faker
Nouvelle Vague (foto: CEBEF, 2018)
Nouvelle Vague (foto: CEBEF, 2018)

Urban Sessions: Novi atraktivni koncerti na Kalemegdanu – Nouvelle Vague i Chet Faker

Ciklus letnjih koncerata „Urban Sessions“ nastavlja se i u 2023. godini u organizaciji Centra beogradskih festivala – CEBEF.

Poznati francuski bend Nouvelle Vague, poznat po hitovima u stilu „bossa nove“, održaće koncert u 30. jula 2023. od 21.00, na Kalemegdanskoj tvrđavi (plato kod Pobednika), dok će čuveni kantautor Chet Faker (Čet Fejker) održati koncert u ponedeljak, 26. juna od 21.00, u Hangaru 1 (Dunavska 86; ulaz iz Žorža Klemansoa)

Ulaznice se mogu nabaviti na Ticket Vision prodajnim mestima, kao i onlajn na tickets.rs.

Nouvelle Vague

 • Četvrtak, 22. jun 2023. (21.00)
 • Nouvelle Vague
 • Kalemegdan – plato kod Pobednika
 • Cena ulaznice: 2.600 dinara.
 • Nedelja, 30. jul 2023. (21.00)
 • Nouvelle Vague
 • Botanička bašta „Jevremovac“
 • Cena ulaznice: 2.600 dinara
Koncert Nouvelle Vague pomera se na nov termin i menja lokaciju, biće održan 30. jula u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ (umesto prvobitno najavljenog 22. juna na Kalemegdanskoj tvrđavi). Ulaznice za koncert na Kalemegdanu važe i za koncert 30. jula u Botaničkoj bašti, a ukoliko neko želi, može vratiti kartu na mestu na kome je ulaznica kupljena. Ulaznice za koncert Nouvelle Vague mogu se nabaviti na Ticket Vision prodajnim mestima i onlajn na tickets.rs.

Za samo nekoliko meseci 2004. godine Nouvelle Vague je unapredio pojam „cover benda“ i počeo da oduševljava publiku koja gotovo zaboravlja originalne verzije kada čuje njihov zvuk.

Usledile su trijumfalne svetske turneje. Sa nekoliko studijskih albuma i opsežnim globalnim turnejama pod svojim imenom, Nouvelle Vague je proslavio 19. godišnjicu, uz pauzu od nekoliko godina zbog situacije sa koronom u svetu.

Prva dva albuma grupe, „Nouvelle Vague“ (2004) i „Bande A Part“ (2006), definisala su njihov jedinstveni zvuk sa bossa nova verzijama New Wave Classics-a. Njihov treći album „NV3“ (2009) sadržao je saradnju sa Martinom Gorom iz Depeche Mode, Ianom McCullochom iz Echo and the Bunnimen, Terri Hall iz The Specials i Barrijem Adamsonom.

Kasniji hvaljeni albumi objavljeni su 2010, 2016. i 2019. godine, a bend je nastupao pred oduševljenom publikom širom sveta tokom svoje 19-godišnje karijere. U 2018. produkcija Nouvelle Vague-a otkrila je da se bend vraća svojim korenima: akustična gitara, nekoliko klavijatura, malo ambijenta i dve pevačice (Mélanie Pain, Elodie Frégé i/ili Phoebe Killdeer). Sa nedavnom smrću osnivača Olivijea Liboa, postava benda je ponovo preuređena.

Chet Faker

Urban Sessions: Chet Faker

 • Ponedeljak, 26. jun 2023. (21.00)
 • Chet Faker
 • Kalemegdan – plato kod Pobednika
 • Hangar 1 (Dunavska 86; ulaz iz Žorža Klemansoa)
 • Cena ulaznice: 2.600 dinara.

Australijski kantautor Nick Murphy, profesionalno poznat kao Chet Faker, 2012. je osvojio nagradu za najboljeg novog umetnika godine, a njegov singl „Thinking in Tektures“ osvojio je nagradu za najbolji nezavisni singl/EP na dodeli nagrada Australian Independent Records.

U 2013. ovo delo je dobilo nagradu za najbolje nezavisno izdanje na Rolling Stone Australia dodeli nagrada. U septembru 2016. Murphy je napustio ime Chet Faker da bi počeo da izvodi i objavljuje materijal pod svojim pravim imenom, ali u oktobru 2020, četiri godine nakon što je izbacio nadimak, „oživeo“ je ime Chet Faker za izdavanje novog singla „Low“.

„Sada, kada sam uradio nešto sa Chetom, osećam se kao da želim da uradim još jednu NM stvar“, kaže on. „Ali, ima prostora za obojicu i to mi je zaista omogućilo da se osećam slobodno u onome što radim. Ponosan sam na ovu reputaciju koju imam da sam na neki način nepredvidiv“. Iako nije siguran šta budućnost nosi, Murphy je za sada uzbuđen što će vratiti Cheta Fakera.

On dodaje: „Da biste pisali zaista veselu muziku, morate potpuno da upoznate sopstvenu tugu. I to je posao koji me je doveo ovde“. (danubeogradu.rs / ProPR)