Naslovna » Izlasci » Festivali » 57. Bitef: Tri domaće predstave
Bitef: Božanstvena komedija (foto: Dragana Udovičić)
Bitef: Božanstvena komedija (foto: Dragana Udovičić)

57. Bitef: Tri domaće predstave

Nadovezujući se na prethodno izdanje, tri domaće predstave biće izvedene u glavnom programu ovogodišnjeg Bitefa, koji će biti održan od 3. do 10. oktobra.

To su predstave „Božanstvena komedija“, „Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom“ i „Kao i sve slobodne djevojke“.

Publiku će u 57. Bitef uvesti predstava – prolog. U pitanju je „Božanstvena komedija“ u režiji Franka Kastorfa, koja će na sceni „Olivera i Rade Marković“ Beogradskog dramskog pozorišta biti izvedena 3. oktobra od 18.00.

Time će ona predstavljati tačku povezivanja koja ima za cilj održavanje kontinuiteta sa prethodnim festivalskim izdanjima. Izuzetno razigrano izvođenje ansambla, te višeznačnost teksta, scenskog prostora, muzike i pokreta koju Kastorf vešto koristi, ujedinjeno doprinose snazi ove kritike konzumerizma u današnjem neoliberalnom kapitalizmu koji se podjednako vešto reprodukuje u svim vremenima.

Pored pomenute predstave, u takmičarskom delu programa publika Bitefa biće u prilici da u petak, 6. oktobra, pogleda dve domaće predstave.

Od 18.00 u Bitef teatru biće izvedena predstava „Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom“. Delo autora i koreografa Igora Koruge, u produkciji Stanice Servisa za savremeni ples, bavi se kompleksnim pitanjem pozicije savremenog plesa u Srbiji. To pitanje dodatno se usložnjava kada se u obzir uzme to da u Srbiji ne postoji institucionalni okvir čuvanja, tj. arhiviranja savremenih plesnih praksi.

„Skrećući pažnju na fenomen neuređenosti polja plesa, Bitef nastoji da doprinese borbi protiv dalje marginalizacije savremenih plesnih praksi“, navodi koselektorka i producentkinja glavnog programa Bitefa Ksenija Đurović.

Ovaj komad nastao je u saradnji Koruge sa šestoro pionira domaće plesne scene – Anđelijom Todorović, Nelom Antonović, Sanjom Krsmanović Tasić, Tatjanom Pajović, Jelenom Jović i Borisom Čakširanom.

Od 20.00 na sceni „Mira Trailović“ Ateljea 212 biće izvedena predstava „Kao i sve slobodne djevojke“ nastala u produkciji tog pozorišta, a prema tekstu Tanje Šljivar i u režiji Selme Spahić.

Predstava je inspirisana istinitom pričom o sedam trinaestogodišnjih devojčica koje su ostale trudne na školskoj ekskurziji i na hrabar i originalan način bavi se temom tinejdžerske seksualnosti, otvarajući brojna pitanja na koja društva u regionu odbijaju da daju odgovor.

„Stavljajući u fokus pitanje generacijskog jaza i nebrige starijih generacija prema mlađima, a istovremeno ističući u kojoj meri se glasovi mladih ljudi na ovim prostorima zanemaruju, ova predstava se tematski sjajno uklapa u ovogodišnju selekciju“, objašnjava koselektorka i dramaturškinja festivala Tijana Grumić.

57. Bitef: Snago, ne pristaj da budeš nečija

Ovogodišnje izdanje Bitefa biće održano pod sloganom „Snago, ne pristaj da budeš nečija“, a publika festivala biće u prilici da u glavnom programu pogleda devet predstava koje stižu iz Nemačke, Litvanije, Mađarske, Švedske, Grčke, Burkine Faso, Belgije i Srbije.

Sve informacije kako o glavnom, tako i o pratećim programima festivala, mogu se pronaći na zvaničnom sajtu festivala, kao i putem društvenih mreža fejsbuk i instagram. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.