Naslovna » Izlasci » Festivali » ČIP festival 2023: Mladi u fokusu
ČIP festival 2023: Mladi u fokusu
ČIP festival 2023: Mladi u fokusu

ČIP festival 2023: Mladi u fokusu

Zaprokul otvara svoju letnju scenu 6. i 7. jula 2023. piscima, kritičarima i ljubiteljima pisane reči manifestacijom ČIP festival – večeri Čitanja i proze.

Ovog leta scena Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka biće „prepuštena“ proznim piscima i kritičarima. Ovogodišnji ČIP festival održava se u okviru serije događaja i programa „Mladi u fokusu“, koji su kreirani pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

Prve večeri festivala, u četvrtak, 6. jula, održaće se ČIP debata: „Savremena srpska proza i književna kritika“ na kojoj će se razmatrati pravci savremene književnosti i publici otkriti nova shvatanja i zapažanja srpske proze.

Učesnici su istaknuti teoretičari i kritičari: Igor Perišić, Goran Korunović, Jelena Vukićević i Ivan Isailović.

Druge večeri festivala, u petak, 7. jula, publici će se predstaviti dvojica mlađih pisaca: Filip Grbić i Mirko Jovanović.

Prevodilac Grbić je i autor zapaženih romana „Ruminacije o predstojećoj katastrofi“ i „Prelest“, ali i dobitnik književnih nagrada „Miloš Crnjanski“ i „Branko Ćopić“.

Drugi gost Jovanović, prozni pisac i pesnik, za zbirku poezije Kamenolom dobio je nagradu „Mladi Dis“, a za rukopis romana Između crnih polja prvu nagradu „Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori“.

Moderatar festivala je Marko Avramović, književni kritičar, član žirija Andrićeve nagrade. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.