Naslovna » BG špijun » XIV MikroFAF: Road Edition
XIV MikroFAF: Road Edition
XIV MikroFAF: Road Edition

XIV MikroFAF: Road Edition

MikroFAF je od svog prvog izdanja 2010. godine predstavio više od 500 filmova iz celog sveta i razvio se od lokalne do međunarodne plaftorme kratkog filma.

Road Edition festivala održaće se u vidu turneje po Srbiji u cilju decentralizacije umetničkih programa, širenja publike i rezimiranja razvoja filmske scene kratkog filma tokom poslednjih 14 godina.

Od svog počekta MikroFAF je pratio potrebe scene i publike, proživeo je raznovrsne promene i nove elemente i stekao specifičan status na alternativnoj filmskoj sceni.

„U ovom trenutku smatramo važnim da, osim u Beogradu, festival bude održan i u drugim lokalnim zajednicama, naročito u onim kojima su umetnički sadržaji manje dostupni. Takođe, iskoračujemo iz konvencionalnih okvira i vraćamo se na praksu sa naših početka, kada smo filmove prikazivali u prostorima koji inače nisu predviđeni da za bioskopske programe. Ovakav pristup nam pruža i priliku da ojačamo saradnje sa kolegama sa nezavisne scene Srbije i prizovemo heterogeniju publiku kroz projekcije na javnim površinama – poput lokalnih parkova, alternativnih mesta okupljanja građana, trgova, ulica i centara kulture. Na ovaj način motivišemo i lokalno stanovništvo da konzumira umetničke sadržaje, ali i da se uključi u javne razgovore i u žiriranje takmičarskih programa“, objavili su organizatori festivala iz Udruženja „Satibara“.

U svim mestima održavanja festivala posetioci će glasati za najbolji film u zadatim kategorijama, a filmovi sa najviše glasova publike u novembru će biti prikazani u Beogradu, matičnom mestu festivala, u Muzeju Kinoteke.

Tokom selektovanja filmova za svaku programsku celinu, glavni kriterijum je bio da se prikažu filmovi koji su tokom poslednjih 13 izdanja festivala dobili nagrade i priznanja, odnosno koji su imali značajan odziv i kod stručne javnosti i kod publike.

Publika će imati priliku da pogleda selekcije i glasa u sledećim kategorijama…

  • Kratki uradi-sam film.
    Odnosi se na filmove u svim rodovima i tehnikama izrade (igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni i sl.) koji su nastali u skromnim uslovima i bez angažovanja profesionalnih filmskih radnika i bez profesionalnih obaveza tokom i nakon realizacije.
  • Nezavisni kratki film.
    Podrazumeva tzv. indie filmove, takođe svih žanrova i rodova, ali koji su producirani u profesionalnim uslovima i sa finansijskom podrškom, i svakako u slobodnom stvaralačkom prostoru, bez komercijalnih namera i producentskih pritisaka.
  • MikroFAF specijal.
    U okviru ovih projekcija biće prikazan odabir nagrađenih i istaknutih filmovi iz specijalne kategorije MikroFAF-a, koja se svake godine menjala (Viralni film, Loud film, Power film, Caged film, film o Limbu, Kontroverzni film, Beyond the fragments…). U ovom specifičnom programu biće rezimirane glavne društvene teme koje su se u prethodnoj deceniji istakle na globalnom nivou, a koje su bile utkane u specijalne kategorije dosadašnjih izdanja MikroFAF-a.

U okviru revijalnog programa publika će imati priliku da pogleda najznačajnije filmove nekih od članova žirija sa ranijih izdanja festivala, filmove najmlađih stvaralaca, kao i da se uključi u razgovore o (ne)odolevanju filma zubu vremena, edukativnim filmskim praksama za mlade i preispitivanju termina „uradi-sam“ i „nezavisni film“.

Programi po gradovima će biti objavljeni na ovom linku.

Svi programi festivala u svim gradovima biće besplatni.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.