Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » ArtLink festival: Dva džez koncerta 4. avgusta 2023.
ArtLink festival: Džez koncerti (detalj sa plakata)
ArtLink festival: Džez koncerti (detalj sa plakata)

ArtLink festival: Dva džez koncerta 4. avgusta 2023.

U Konaku kneginje Ljubice i bašti Muzeja Vuka i Dositeja, u petak, 4. avgusta 2023, ArtLink festival prirediće dva džez koncerta.

ArtLink festival, koji je ove godine počeo prvog dana leta na Svetski dan muzike, 21. juna, i tokom jula predstavio nekoliko muzičkih programa na Beogradskoj tvrđavi, nastavlja sa svojim muzičkim letnjim programima, koji ove godine ulepšavaju vikende u Beogradu.

U Konaku kneginje Ljubice od 20.00 biće priređen autorski koncert Tihomira Stojiljkovića, „Balkan jazz“.

Pijanista i kompozitor Tihomir Stojiljković, vodiće publiku na putovanje kroz balkansko muzičko nasleđe, iznova otkriveno jezikom modernog džeza. Kao samouk, Tihomir je diplomirao slušajući velikane moderne muzike razvijajući svoj autentični stil sviranja. Razvio je „Balkansku trilogiju“, od koji su prva dva albuma izdata, a treći je u pripremi.

U bašti Muzeja Vuka i Dositeja od 21.00 nastupiće Jazz trio Miloša Čolovića.

Osnivač i umetnički direktor ArtLink festivala, Jovanka Višekruna Janković, već tradicionalno predstavlja najbolje muzičare sa Balkana i ističe kako je Miloš Čolović sa svojim triom kao mladi talenat predstavljen još 2017. godine na ArtLink festivalu i da sada imamo priliku ponovo da ih čujemo, kao i prvi put pijanistu i kompozitora Tihomira Stojilkovića.

Jazz trio čine trojica mladih džez muzičara koji redovno nastupaju u različitim sastavima na beogradskoj džez sceni, a na repertoaru se nalaze kompozicije Čolovića i džez standardi. Miloš Čolović i Metju Klement su ritam sekcija nastala na džez radionicama u Velenju (Slovenija) uz blagoslov legendarnog bubnjara Gregori Hatčinsona (Gregory Hutchinson). U aprilu 2023. su tokom rezidencije u Metjuovom rodnom Luksemburgu snimili njegov drugi album koji će izaći tokom sledeće godine. Kod nas će nastupiti sa beogradskoj džez publici dobro poznatim pijanistom Andrejom Hristićem.

Program se sastoji od Miloševe autorske muzike i probranih numera koje su napisali: Bill Evans, Horace Silver, Bobby Timmons i drugi.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.