Naslovna » Izlasci » Akcije » Beogradski hipodrom: Lavirit „Hay Maze“
Beogradski hipodrom: Lavirit Hay Maze (foto: Kiparh Serbia)
Beogradski hipodrom: Lavirit Hay Maze (foto: Kiparh Serbia)

Beogradski hipodrom: Lavirit „Hay Maze“

Na Beogradskom hipodromu u nedelju, 27. avgusta 2023. od 10.00, počeće gradnja lavirinta pod nazivom „Hay Maze“ od bala slame.

Lavirint će graditi polaznici Arhitektonske škola Kiparh u saradnji sa JP „Hipodrom Beograd“, a projektovala ga je polaznica škole, desetogodišnja Manja Pavlović.

Lavirint je projektovan od bala slame, prirodnog, ekološkog i energetski održivog materijala, a po potrebi se može širiti i dograđivati, čime se iskustvo korisnika menja tokom vremena.

Izgradnja i nadogradnja paviljona moguća bez utroška velike količine energije i emitovanja zagađenja kroz transport materijala. Nakon demontaže, slama se može koristiti u druge svrhe.

– Konkretno smo dogovorili da slamu doniramo sportskom udruženju Triniti koji će je koristiti za potrebe ishrane konja. Konjički klub Triniti je spremio za male arhitekte druženje sa ponijem i konjicima iz kluba – najavljuju iz JP „Hipodrom Beograd“.

Za potrebu izgradnje biće iskorišćeno 450 bala slame, a sam lavirint biće dimenzija 14×9,5 metara. Ukupna težina paviljona će biti oko 7,5 tona.

Cilj ove radionice je upoznavanje sa procesom izvođenja arhitektonskog projekta, zaštitom na radu i obeležavanjem gradilišta, te razumevanje arhitekture kao celovitog procesa od ideje do realizacije, kroz izgradnju lavirinta od bala slame. (danubeogradu.rs)