Naslovna » Izlasci » Izložbe » Etnografski muzej: Atraktivan program do kraja leta 2023.
Etnografski muzej - leto 2023.
Etnografski muzej - leto 2023.

Etnografski muzej: Atraktivan program do kraja leta 2023.

Etnografski muzej predstavlja sadržajan i atraktivan program za svoje sugrađane i strane posetioce u avgustu i septembru 2023. godine.

Stalna izložba „Narodna kultura Srba u XIX i XX veku“ uvek može da se iznova pogleda, a do 5. septembra i „Nasleđe: Kolekcija predmeta Nadežde Petrović“, autorke Jelene Sekulović.

Primenom inovativnih rešenja, Etnografski muzej je otvorio prvu izložbu koja se gleda kroz naočare u boji, „Čitanje boja“, autorke Marine Cvetković.

Ovom izložbom pokrenuta su najvažnija globalna pitanja i skrenuta pažnja na probleme zagađenja životne sredine, ali i na perspektive održivog razvoja i cirkularne ekonomije. Postavka uvodi posetioce u potpun doživljaj simbolike boja poigravajući se sa njihovom vizuelnom percepcijom.

Dan Etnografskog muzeja, 20. septembar, biće obeležen premijernim predstavljanjem neuobičajene i intrigantne izložbe „Strah od smrti: Razotkrivanje“, autora Saše Srećkovića.

Uz predmete iz srpske, vlaške i meksičke tradicije, posetiocima će na dramatičan način biti otkriveno kako se odnos prema smrti menjao kroz prostor i vreme i kako smo kao društvo dekonstruisali i banalizovali strah od smrti u svakodnevnom govoru.

Ljubitelji filma redovni su posetioci Etnografskog muzeja – jedinog muzeja u Beogradu koji ima svoj bioskop. Za celokupnu javnost zainteresovanu za najrazličitije ritualne prakse, radnje, i verovanja, 29. septembra Etnografski muzej otvara prestižni Internacionalni festival etnološkog filma.

Do 5. oktobra biće prikazani najbolji filmovi inostrane i domaće produkcije, sa naročitim osvrtom na studentski film. Posebnu selekciju posvećenu romskom filmu publika će moći da vidi 3. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci, gde će kao celina biti predstavljeno pet filmskih ostvarenja o romskoj kulturi i životu njenih nosilaca.

Radno vreme Muzeja na Studentskom trgu 13 je od 9.00 do 13.00, i od 18.00 do 22.00, svakog dana osim srede. (danubeogradu.rs)