Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Rejna Telgemajer – Hrabrost
Kreativni centar: Rejna Telgemajer - Hrabrost
Kreativni centar: Rejna Telgemajer - Hrabrost

Kreativni centar: Rejna Telgemajer – Hrabrost

Izdavačka kuća Kreativni centar nedavno je objavila autobiografski grafički roman Hrabrost autorke Rejne Telgemajer, koji je prevela Marija Ilić.

U pitanju je istinita priča o desetogodišnjoj devojčici koja je zabrinuta zbog vršnjačkog nasilja, uzdrmanog prijateljstva, zbog lošeg uspeha u školi, kao i promena koje donosi pubertet. Njenu svakodnevicu naprasno će preplaviti još jedan veliki strah. Kako će Rejna skupiti hrabrost da povrati kontrolu nad svojim životom – pročitaćete u ovoj mudroj i duhovitoj priči o odrastanju.

Rejnina porodica živi u maloj kući u kojoj nema mnogo prostora za privatnost. Ona misli da su njeni roditelji i mlađi sestra i brat sasvim uvrnuti jer stalno jedu istu hranu za večeru. Rejna mnogo voli da čita stripove. Crta ih i sama, posebno kada želi da izrazi svoje brige i strahove. Nekada kroz crtež ili strip rešava i kontrolne zadatke, što ne prolazi baš najbolje kod nastavnika.

Nakon preležanog stomačnog virusa povratak u školu za Rejnu postaje veliki izazov. Iako je ozdravila, stomačni problemi se nastavljaju, a zastrašujuće misli neprestano je opterećuju. Strah od povraćanja remeti njene navike u ishrani, odnose s vršnjacima i porodicom, odražava se na njen uspeh u školi…

Rejni se čini da više ne može da povrati kontrolu nad svojim životom.

Hrabrost govori o periodu puberteta koji je svakako skopčan s brojnim teškoćama, ali kada se u sve uključi i suočavanje sa specifičnim mentalnim problemom – emetofobijom (strahom od povraćanja), kao i anksioznošću koja uvek prati ovaj strah, odrastanje postaje još komplikovanije.

Teškoće i brige s kojima se suočava glavna junakinja – strah od ismevanja, strah od javnog nastupa, od gubitka prijatelja, od pubertetskih promena, i na kraju, strah od povraćanja – u priči su povezane sa strahom od gubitka kontrole. Iako naizgled svakodnevne i ne toliko dramatične, autorka ove pojave tretira sa ozbiljnošću, razumevanjem i empatijom, dok humorističan ton, izražen kroz tekst i sliku, daje priči dominantne note nežnosti i optimizma.

Kreativni centar: Rejna Telgemajer - Hrabrost; odlomak

Ovaj grafički roman, koji je veoma brzo stekao svetsku popularnost, govori o odgovornom odnosu prema mentalnom zdravlju, o važnosti komunikacije s roditeljima i prijateljima, o poverenju u psihoterapijske procese i o presudnom značaju pravovremene reakcije okoline. Rejnin problem jeste specifičan, ali njena priča je univerzalna jer govori o strahovima (a njih svi imamo) i o hrabrosti koja prati naše napore da se suočimo s njima.

Iz beleške autorke:

Inspiracija za „Hrabrost“ bili su stvarni ljudi, stvarna terapija i stvarne uspomene iz mog četvrtog i petog razreda. Prilagodila sam samo neke detalje da biste lakše mogli pratiti priču. Anksioznost i bolovi u stomaku muče me od detinjstva. Nije mi bilo lako, ali s vremenom je postalo bolje jer sam naučila da živim s tim.

Želim da vi, čitaoci, znate da je ovo moja lična priča. Možda se suočavate s problemima koji su slični mojima, a možda su vaši sasvim drugačiji. Možda ne osećate ni fizički ni emocionalni stres. Ako osećate stres ili neki nerazumljiv bol, molim vas da popričate sa odraslom osobom koju volite i kojoj verujete. Srećom, uvek sam imala pored sebe ljude koji su me podržavali i pomagali mi da nađem način kako da se osećam bolje.

Na kraju, želim da vas ohrabrim da pričate o tome kako se osećate. Možete to i da zapišete, da nacrtate sliku ili strip, komponujete muziku ili napravite pozorišnu predstavu. Ili se jednostavno poverite svojim drugovima i drugaricama – recite im kako se zaista osećate. Za to treba skupiti hrabrost, ali oni će vas verovatno shvatiti. Uostalom, nećete znati ako ne probate!

***

U pripremi su još dva grafička romana ove autorke koje će objaviti Kreativni centar – Osmeh i Klub bebisiterki (prema istoimenom romanu En M. Martin).

Rejna Telgemajer višestruka je dobitnica prestižne Ajznerove nagrade za strip. Napisala je „Osmeh“ i „Sestre“, grafičke memoare o svom detinjstvu, kao i „Duhove“ i „Dramu“. Adaptirala je i ilustrovala četiri grafička romana u okviru serijala „Klub bebisiterki“.

Njena dela bila su na listi bestselera Njujork tajmsa. Živi u San Francisku. Više podataka o Rejni naći ćete na njenoj stranici: www.goraina.com.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.