Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: Madam di Bari
Novi filmovi u bioskopima: Madam di Bari
Novi filmovi u bioskopima: Madam di Bari

Novi filmovi u bioskopima: Madam di Bari

Najnoviji film sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi, „Madam di Bari“, prikazivaće se u domaćim bioskopima od četvrtka, 31. avgusta 2023.

Ovaj film je svečano otvorio ovogodišnji festival u Kanu, a u bioskopima u Francuskoj napravio je u kratkom roku veliki uspeh, gde ga je, za samo dve nedelje prikazivanja, pogledalo više od pola miliona gledalaca.

Film rasvetljava lik poznate ljubavnice francuskog kralja Luja XV, madam di Bari, osvrćući se na njihovu burnu vezu tokom dela njegove vladavine.

Kao pripadnica nižeg društvenog staleža Žana je odlučna da se uzdigne visoko na socijalnoj lestvici, koristeći svoj šarm kao adut koji je može izbaviti iz siromaštva.

Grof di Bari koji se obogatio zahvaljujući Žaninim ljubavnim intrigama želi da predstavi svoju ženu kralju i ugovori njihov sastanak preko uticajnog vojvode od Rišeljea. Susret prevazilazi i njegova očekivanja: za Luja XV i madam di Bari to je bila ljubav na prvi pogled. Od tada u Versajskoj palati nastaje skandal, jer niko ne želi na dvoru devojku sa ulice…

Rediteljka Majven koja je ujedno i igra madam di Bari bila je fascinirana likom još kad ju je ugledala u filmu Sofije Kopole „Marija Antoaneta“ iz 2006. godine.

„Bila sam zavedena Žanom di Bari zato što je ona neverovatni gubitnik. Možda zato što njen život ima sličnosti sa mojim, ali to nije jedini razlog. Zaljubila sam se u nju i u epohu u kojoj je živela. Uronila sam do detalja u njenu biografiju“, istakla je glumica i rediteljka.

O njenom pozivu da ulogu Luja XV poveri Džoniju Depu poznata glumačka zvezda ističe:

„Imao sam samo jedno pitanje za nju: ‘Da li si sigurna da mene želiš za ovu ulogu, a ne francuskog glumca?’. Ubedila me je da je baš mene videla u ovoj ulozi mesecima pre, van i iznad svake jezičke barijere. Prihvatio sam sa entuzijazmom.“

Originalni naziv filma i prevod na srpki: Jeanne du Barry / Madam di Bari. Početak prikazivanja: 31. avgust 2023. Dužina trajanja: 113 minuta. Države i godina proizvodnje: Belgija, Francuska, Velika Britanija / 2023. Žanr: drama, biografski, istorijski. Uloge: Maïwenn, Johnny Depp, Benjamin Lavernhe, Pierre Richard, Melvil Poupaud. Rediteljka: Maïwenn.
(danubeogradu.rs)