Naslovna » BG špijun » Pozorišna predstava „Šah-mat“ o vojvodi Stepi Stepanoviću premijerno u Čačku
Šah-mat (foto: Čačanska Rodna / Bus plus produkcija)
Šah-mat (foto: Čačanska Rodna / Bus plus produkcija)

Pozorišna predstava „Šah-mat“ o vojvodi Stepi Stepanoviću premijerno u Čačku

Pozorišna predstava „Šah-mat“ premijerno će biti odigrana 15. avgusta 2023. od 21.00, u Dvorištu Narodnog muzeja u Čačku. Ulaz je besplatan.

Drama sa protagonistima vojvodom Stepom i kraljem Aleksandrom I Karađorđevićem obiluje snimljenim igranim sekvencama, koje su integralni deo pozorišne predstave, i koje kroz retrospektivu događaja daju gledaocima uvid u značajna dešavanja tokom vojvodinog života, kao i najznačajnije momente u novijoj srpskoj istoriji.

Autori predstavom ne žele da nameću mišljenje o istorijskim događajima koji su neretko bili i prekretnica u istorijskom razvoju države, već žele da suprotstavljanjem stavova glavnih protagonista daju više vizura i mogućnosti ličnog sagledavanja.

Reditelj filma i predstave je glumac Vladimir Jocović, koji igra kralja Aleksandra I Karađorđevića, a autor teksta je Miljan Guberinić, kome je pripala uloga slavnog vojvode Stepe Stepanovića.

Šah-mat (foto: Čačanska Rodna / Bus plus produkcija)
Foto: Čačanska Rodna / Bus plus produkcija

Igrane filmske sekvence, koje su integralni delovi ove pozorišne predstave, snimane su počekom juna ove godine, na više lokacija u Čačku, među kojima su: Gradsko groblje, Kafana „Mladost“, na Kablaru i u domaćinstvu porodice Teofilović, u vili Obrenovića u Smederevu, a nešto ranije u „Podzemnom gradu Karađorđevića“ u Malom Zvorniku.

„Prekretnica za stvaranje pozorišne predstave ‘Šah-mat’ bio je poziv direktora Umetničke galerije ‘Nadežda Petrović’ Branka Ćalovića u oktobru prošle godine, i to u trenutku kada sam već razmišljao da radim monodramu o Aleksandru I Karađorđeviću. Pozvao sam svog saradnika Miljana Guberinića i naručio izradu teksta. Odredili smo koje teme iz njegovog života ćemo obraditi, ali i naglasio da je ideja da to bude pozorišna predstava sa elementima igranog filma“, rekao je Jocović.

„Ovo je jedan kompleksan i veoma zahtevan projekat u kome je učestvovalo u igranim sekvencama ili učestvuje direktno na sceni više od trideset ljudi. Snimano je na više lokacija, a u filmu učestvuju kolege i iz drugih gradova, pa ćete tako imati priliku da vidite i prvaka drame Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu Miloša Krstovića, zatim Ivicu Todorovića, glumca Milanovačkog pozorišta, i mnoge druge koji su sjajno izneli svoje uloge. Direktori fotografije Slobodan Vukajlović i Đorđe Ilić su na osnovu knjige snimanja i svojim kreativnim radom uspeli da odgovore svim zahtevima. Materijal je sniman aparatima i dronom“, istakao je Vladimir Jocović.

Zanimljivo je da je najmlađi član glumačke ekipe, u toku snimanja, imao devet meseci. Mali Uglješa Teofilović je bio u ulozi Stepe Stepanovića po rođenju.

Autor teksta Miljan Guberinić, koji je sjajno dočarao lik čuvenog vojvode Stepe Stepanovića, izjavio je da je velika odgovornost bila da se napiše scenario za ovako jednu važnu istorijsku ličnost, da ne budu samo opšte poznate pojedinosti iz Stepinog života, već i one sa kojima se javnost nije susretala tako često u istorijskim spisima.

Šah-mat (foto: Čačanska Rodna / Bus plus produkcija)
Foto: Čačanska Rodna / Bus plus produkcija

„Najvažije je bilo da svi ti podaci i događaji budu tačni, da ne prekrajamo istoriju, što se često može videti kada su dramska i filmska dela u pitanju. Već nekoliko godina sam proučavao lik i delo vojvode Stepe Stepanovića, ali je svakako bio veliki izazov staviti sve u jedan komad, obuhvativši period od ranog detinjstva do starosti i poslednje decenije života koje je proveo u Čačku. Pokušao sam da prikažem i njegovu blagu ličnost, posebno prema deci i siročetu iz komšiluka, a ne samo strog i krut način ophođenja. Vojvoda Stepa je bio vojskovođa čija hrabrost, odlučnost i posvećenost otadžbini nadilaze ono što se može i izmaštati. On je bio i – suprug, otac, komšija, prijatelj, poznanik… Stepa nanovo oživljava i gledaocima prikazuje svoj život u prvom licu“, izjavio je Miljan Guberinić.

U planu je da se, pored redovnih igranja, kao i festivalskih nastupa, igrane sekvence prošire za još desetak minuta, kako bi dobili formu od 55 minuta (sada je ukupno oko 45 minuta igranih scena), koje bi trebalo u budućnosti da se prikazuju kao TV drama.

Projekat „Šah-mat“ je realizovan u okviru programa „Čačanska Rodna – Prva Nacionalna prestonica kulture Srbije – Čačak 2023“, u koprodukciji „Morava teatra“ i Grada Čačka. (danubeogradu.rs / ProPR)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.