Naslovna » Izlasci » Akcije » Protest „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu (12. avgust 2023)
Protest "Srbija protiv nasilja" (foto: redakcija DuB)
Protest "Srbija protiv nasilja" (foto: redakcija DuB)

Protest „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu (12. avgust 2023)

Novi protest „Srbija protiv nasilja“ biće održan u subotu, 12. avgusta 2023. od 19.00, u Beogradu. ispred Narodne skupštine Srbije.

Trasa petnaestog protesta „Srbija protiv nasilja“ biće sledeća: prema Terazijama, pored Predsedništva, u Kneza Miloša i do zgrade Vlade Srbije. Po najavama organizatora, ključna tema bića nasilje, verbalno i institucionalno u Bačkoj Palanci.

Jedan od govornika biće Željko Pejčić, koji je dobio otkaz u ovom mestu, kao i Dušica iz Kraljeva, koja je preko društvenih mreža molila da ne bude još jedna žrtva femicida.

Protest „Srbija protiv nasilja“ organizuju Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno levi front / Ne davimo Beograd, stranka Zajedno i Stranka slobode i pravde / Pokret slobodnih građana / Sindikat Sloga / Pokret za preokret – Ujedinjeni, ali navode da protest nije stranački i pozivaju sve građane na okupljanje.

Vlasti u Srbiji i dalje ne ispunjavaju zahteve protesta (prenosimo u celosti):

„Zahtevamo hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, kao i odgovornost za dugogodišnje neadekvatno reagovanje nadležnih organa, odnosno smenu odgovornih ministara.

Kako bi se zaustavila promocija nasilja u javnosti, zahtevamo…
1) oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje sluđuju građane, truju i promovišu nasilje, kao što su Pink i Hepi TV,
2) smenu svih članova Saveta REM-a, koji je svojim nečinjenjem omogućio nesmetano širenje mrženje i nasilja,
3) gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti, podmetačine i kontinuirano krše novinarski kodeks,
4) smenu rukovodstva RTS-a,
5) hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa.

Zahteva se i institucionalna odgovornost i smena ministara policije Bratislava Gašića, Aleksandra Vulina, šefa BIA-e i ministra prosvete Branka Ružića, jer su direktno odgovorni za urušeni sistem i neadekvatno reagovanje nadležnih. Ostavka ministra prosvete je dokaz da vlast poznaje samo pritisak građana i da je neophodno istrajati dok se svi zahtevi ne ispune“.

(danubeogradu.rs)