Naslovna » BG špijun » Srpski sopran Marija Jelić debitovala u Bartokovoj operi u Estoniji
Marija Jelić (foto: Nebojša Babić)
Marija Jelić (foto: Nebojša Babić)

Srpski sopran Marija Jelić debitovala u Bartokovoj operi u Estoniji

Naša renomirana umetnica, sopran Marija Jelić, ispraćena je ovog avgusta ovacijama nakon održane premijere opere Bele Bartoka „Zamak Modrobradog“.

Na operskom festivalu u Narvi (Estonija) nastupila je sa ulogom Džudit zajedno sa estonsko-ukrajinskim baritonom Pavlom Balakinom, dirigentom Anatolijem Ščurom, simfonijskim orkestrom grada Narve i u režiji litvanske rediteljke Agne Ambrozajtite.

Predstava je izvedena sa velikim uspehom, o čemu su pisali vodeći estonski mediji, a naša mlada operska diva je ovu Bartokovu operu izvodila na mađarskom jeziku.

Tim povodom Marija je izjavila da joj je velika čast što se posle dve godine vratila u Narvu, gde je prethodno izvodila ulogu Mimi u produkciji Pučinijeve opere „Boemi“ i da joj je veliki izazov predstavljala ova uloga kao i samo izvođenje na mađarskom jeziku.

Marija Jelić i Pavlo Balakin (foto: Ilja Smirnov)
Marija Jelić i Pavlo Balakin (foto: Ilja Smirnov)

Marija je takođe rekla:

„Ova opera je veoma impresivno, kapitalno Bartokovo delo, koje ima veoma jasnu i čvrstu poruku o ljudskom duhu, o emocijama i volela bih ponovo da je pevam. Za mene je ovo bilo veoma neobično iskustvo imajući u vidu da prvi put pevam na mađarskom jeziku i zaista sam uživala u produkciji sa sjajnim umetiničkim timom.“

Marija Jelić predstavljena je u Estoniji kao jedna od najupečatljivijih soprana nove generacije sa Balkana, koja je već poznata u zemljama Baltika gde je nastupala i u Letoniji, a gde takođe ima zakazane nastupe i za sledeću godinu. Marija je ove godine nastupala kao solista sa Beogradskom filharmonijom, Sofijskom filharmonijom, održala je koncert u Karnegi holu u oktobru 2021. godine, nastupala je 2021. na koncertu Plasida Dominga na Tašmajdanu. Nastupiće u operi „Andre Šenije“, 1. oktobra u MTS dvorani. (danubeogradu.rs / ProPR)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.