Naslovna » BG špijun » 17. festival animiranog filma ANIMANIMA 2023 od 19. do 23. septembra u Čačku
Animanima 2023: Od jedne slike (ilustracija objavljena zahvaljujući direkciji festivala Animanima)
Animanima 2023: Od jedne slike (ilustracija objavljena zahvaljujući direkciji festivala Animanima)

17. festival animiranog filma ANIMANIMA 2023 od 19. do 23. septembra u Čačku

Sedamnaesti međunarodni festival animiranog filma ANIMANIMA 2023 održaće se od 19. do 23. septembra 2023. godine u Kulturnom centru Čačak.

Manifestacija je integralni deo projekta „Čačak – Prestonica kulture Srbije 2023: Čačanska Rodna“. Ulaz na sve programe je slobodan.

ANIMANIMA ove godine ima 13 programskih celina koje će biti realizovane kroz 19 projekcija, uz 144 filma od čega su tri dugometražna u revijalnom programu.

Programski direktor Milen Alempijević je izjavio:

„Napravili smo najkvalitetniju moguću selekciju. Odabrani filmovi u Glavnom takmičarskom programu su stigli iz 23 države, od toga je osam vanevropskih filmova“, istakavši da je ovo tradicionalno međunarodni festival animiranog filma sa akcentom na evropsku produkciju.

ANIMANIMA donosi obilje sjajnih animiranih filmova u dva takmičarska programa. U glavnom takmičarskom programu za festivalski Gran pri nadmetaće se 32 ostvarenja iz 18 zemalja.

Na programu je i dugometražni program, kao i animirani dokumentarci u selekciji AnimanimaDOCS, animirane reklame u programu STASH i specijalni program „Tvrđava od kartona: 8 priča o slobodi“.

Više informacija o programima i učesnicima dostupno je na sajtu festivala.

Festival otvara novi film švajcarskog majstora animacije Žorža Švicgebela „Od jedne slike… do druge“ 19. septembra u 20.15.

Pored animiranih ostvarenja, na festivalu će biti priređene originalne izložbe, radionice, prezentacije i predavanja.

17. izdanje festivala ANIMANIMA organizuje Kulturni centar Čačak. (danubeogradu.rs / ProPR)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.